На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да

...
На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да
Коментари Харесай

Италиански министър: Трябва да се разреши плащането на газа в рубли

На европейските енергийни компании би трябвало краткотрайно да бъде разрешено да се преценяват с съветските претенции да заплащат за газ в рубли, сподели Роберто Чинголани, италианският министър, отговарящ за енергийната сигурност, представен от европейската редакция на американския вестник " Политико ".

" Мисля, че би било добре най-малко няколко месеца да позволим на фирмите да продължат и да заплащат в рубли, до момента в който уточним правната рамка и последствията ", сподели той за изданието, добавяйки, че желае " бързо и доста ясно изказване на Европейската комисия ", потвърждаващо, че петролните и газови компании за момента могат да заплащат в рубли.

Междувременно Рим се готви за допустимо прекъсване на съветския газ с ограничения за икономисване на сила и даже за по-дълго действие на въглищните централи.

Кремъл изиска енергийните компании от " неприятелските страни " - които включват всички членки на Европейски Съюз - да заплащат за газ в рубли в опит да поддържат цената на съветската валута.

Предполага се, че фирмите би трябвало да открият сметки в евро и рубли в съветската " Газпромбанк ", а руснаците ще смятат заплащането за газ за приключено едвам откакто рублите бъдат подадени.

Европейската комисия предизвести фирмите да не отварят сметки, деноминирани в рубли, заявявайки, че това ще наруши глобите, наложени против Русия за нахлуването в Украйна. Насоките на Европейска комисия указват, че комуналните услуги могат да заплащат в евро - и че такова заплащане ще се смята за дефинитивно съгласно съществуващите контракти, а по-късно Русия може да ги конвертира по-късно в рубли.

Засега Кремъл упорства фирмите да съблюдават неговата скица. " Газпром " прекъсна доставките на газ за Полша и България предходната седмица, откакто те отхвърлиха да изпълнят настояването на Москва.

Но Чинголани сподели, че може да отнеме месеци, с цел да се реализира цялостно схващане на правните последствия, през което време петролните и газови компании " ще бъдат оставени в усложнение ".

" Вярвам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да заплащат и по-късно да бъдат упрекнати, че са нарушили глобите, само че в това време не могат да рискуват... да не заплащат в рубли ", сподели той преди спешните договаряния на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел в понеделник. " Това са дълготрайни контракти, разноските биха били извънредно високи. "

Предложеното от него решение е сходно на това на Комисията. Енергийната компания от Европейски Съюз би смятала заплащането в евро за дефинитивна транзакция, до момента в който Русия би могла вместо това да прегледа заплащането в рубли след конвертиране. Но той призна, че сходен метод може да е " оптимистичен ".

" В този развой има сиви зони, които биха могли да съставляват нарушаване на глобите. Както и да го извършите, има проблем. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР