На евентуална лидерска среща за съставяне на правителство мандатоносителят БСП

...
На евентуална лидерска среща за съставяне на правителство мандатоносителят БСП
Коментари Харесай

Нинова с 5 въпроса към лидерите на другите партии

На възможна лидерска среща за сформиране на държавно управление мандатоносителят Българска социалистическа партия ще сложи 5 въпроса. Това съобщи ръководителят на партията Корнелия Нинова пред Би Ти Ви. Тя добави, че избира водачите на политическите сили в Народното събрание да се срещнат дружно, само че няма проблем и това да се случи настрана с другите групи.

Петте въпроса, които ще сложи Българска социалистическа партия, са:
желаеме ли правителствокаква работа би трябвало да свърши тоще има ли държавното управление период и докогакакъв ще е съставът му – политически, експертен или смесенкаква ще е формулата за взимане на решения в това държавно управление.
Тя се надява лидерска среща да се организира до края на седмицата. Нинова отхвърли да разяснява дали тя би трябвало да е министър председател, като уточни, че кандидатурата на министър-председател би трябвало да е равноотдалечена, като се утвърждава от всички.

„ Има ли поръчка от някоя група, че министър председателят би трябвало да е неин, ще бъде проблем “, сподели Нинова.

Според Нинова, когато вицепрезидентът Илияна Йотова е декларирала на 13 януари, че мандатът ще получи партията, която показва последователност по отношение на „ кабинета Донев “, то нещата са вървели към мандат за „ Демократична България “, само че „ абсурдът “ към криптобанката „ Nexo “ е повлиял на решението.

Нинова добави, че като правист и следовател ще се въздържи да разяснява проблема „ Nexo “ от юридическата му страна.

„ От политическа позиция е явно, че разклаща „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “. Те няма по какъв начин да не понесат вреди, вкарва ги в пояснителен режим. Ще претърпят щета “, разяснява тя. Въпреки това Българска социалистическа партия ще се срещне с двете обединения, защото казусът към този момент не е обяснен до дъно.

Разговор за цели, само че без въвеждане на еврото

Нинова разяснява, че приема връчения мандат като обвързване и доста тежка задача. Според нея обстановката в Народното събрание е комплицирана, а Българска социалистическа партия не е част от тези спорове и ще работи за помиряване.

Трябва да сме справедливи, доста ще е мъчно да създадем държавно управление, само че не е невероятно.

Тя изясни, че националният съвет на партията в сряда би трябвало да даде мандат за договаряния, а нейното предпочитание е такива да има с всички парламентарни групи.

„ Имаме проект в 4-5 стъпки. Преговори бихме желали с всички. Според мен би трябвало да приказваме за това, което ни сплотява “, сподели Нинова, като изброи нов бюджет за 2023 година, в който всяка партия да заложи целите си, приемане на България в шенгенското пространство, както и гласоподаване на законите от Плана за възобновяване и резистентност.

Попитана за приемане в еврозоната, тя сподели, че това е нереалистично да се случи през 2024 година

„ Невъзможно е на 1 януари 2024 година да бъдем признати. Не отговаряме на критериите и надали през 2023 ще успеем да ги осъществим. Важен аршин е дефицитът. Не виждам кое държавно управление може да влезе с недостиг от 3%. Нямаме несъгласие, че България ще одобри еврото като валута. Неизбежно е. Говорим и спорим за датата. Цикълът е двегодишен. Ако не е 2024-а, то ще е 2026 година Не е правилно, че някакъв прозорец ще се затвори “, сподели Нинова, като, категорично запитана дали в Българска социалистическа партия са за въвеждане на еврото, тя отговори позитивно./Дневник
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР