На етикетите на храните ще бъде изписван вида на насекомите

...
На етикетите на храните ще бъде изписван вида на насекомите
Коментари Харесай

Брюксел разреши да ядем червеи и ларви

На етикетите на храните ще бъде изписван типа на насекомите на латиница
До 10% от състава на брашната може да е от инсекти

Няколко типа буболечки под формата на брашна, паста, замразени или сушени, позволи за продажба и консумация Европейската комисия. До този миг позволение за вложение в хранителни артикули са получили домашният щурец, ларвата на жълтия брашнен бръмбар, мигриращият скакалец и от няколко дни ларвата на дребния брашнен червей. За позволение от Европейска комисия чакат приложения на осем компании, при които се повтарят насекомите с тези, които към този момент са получили благословията на Европейска комисия. Причината е, че всяка компания поотделно кандидатства и потвърждава сигурността на продукта. По-голяма част от настояванията са за брашна. Фирми от Франция чака позволение за произвеждане на брашно от жълт брашнен червей, сдружение от Белгия е подало апликация за сушен жълт брашнен червей и брашно от него, а предприемачи от Дания чакат позволение за брашно от ларви на черна муха боец.

Преди няколко дни Европейската комисия е одобрила две нови инсекти като разрешени за ястие, след доказателства, че ларвите на брашнените червеи и домашните щурци са безвредни за консумация от хора без алергии. Посочено е че храните, които ги съдържат, би трябвало да бъдат етикетирани. “Никой няма да бъде принуждаван да яде инсекти ”, се споделя в изказване на Европейската комисия, оповестено в формалния є профил в Twitter. Български специалисти обясниха, че на етикетите на храни, съдържащи инсекти ще бъдат изписани наименованията на насекомите на латиница.

В България има четири ферми за произвеждане на инсекти, съобщи пред “Труд news ” съпредседателят на Асоциацията на производителите на инсекти в България Анатоли Ценов. Те са за домакински щурец, супер брашнен червей, жълт брашнен червей и черна муха. Ценов изясни, че Европейска комисия не разрешава повече от 10% от състава на брашната да е от инсекти.
Доскоро инсекти съгласно европейските регулации се влагаха главно във фуражите за животни.

Според статистиката близо 2 милиарда души на планетата употребяват инсекти всекидневно. По думите на Анатоли Ценов е неправилно схващането, че в бъдеще ще ни се постанова да ядем щурци, бръмбари и червеи, и то цели. Истината е, че когато приказваме за артикули от инсекти, в всеобщия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, постоянно тестени.

Според Ценов в бъдеще доста постоянно ще става въпрос за високопротеинови храни - барчета, бонбони, хлебчета и салами. Идеята е тези протеинови брашна да изместят соевото брашно. Маркетингът на Запад обръща съществено внимание, че щом написа на етикета “соя ”, продуктът става непродаваем.

Д-р Иван Генчев, шеф на Дирекция “Контрол на фуражите и страничните скотски артикули ” в БАБХ, пред Труд news: 
Нямам информация да има артикули с инсекти на българския пазар



- Д-р Генчев, кои са тези още осем типа инсекти като храни, за които са подадени заявки за регистриране?
- На този стадий нямам информация кои са тези още осем. Това, че са подадени заявки не значи, че ще бъдат утвърдени. Те минават през един много тежък утвърдителен режим от Европейски орган по сигурност на храните в Парма, Италия. Те се класифицират като нови храни и ще минат през много изпитвания и утвърждения на Европейска комисия и тогава чак могат да бъдат препоръчани за консумация.

- Колко време трае тестването на тези храни?
- Може да отнеме и две години.

- У нас към този момент ползва ли се Регламент 2015-22-83 за нови храни? 
- Да, той се ползва от всички страни от Европейски Съюз и е директно използван, над националното ни законодателство и ние сме длъжни да го съблюдаваме.

- Има ли към този момент в България такива храни?
- Нямам информация да има импортирани и предлагани на пазара у нас.

- Как ще бъдат обозначени тези храни, лекар Генчев?
- Не единствено в България, в цяла Европа етикетирането е наложително, би трябвало да бъде оповестено дали те са замразени, дали са на прахуляк или изсушени. Изписва се латинското название на насекомото и в скоби се изписва и наименованието на български, примерно прелетни скакалци.

- А на етикета ще има ли картинка на насекомото? 
- Това към този момент зависи от производителя. В етикетирането би трябвало да се афишира, в случай че има включени алергени, с цел да могат сензитивните хора да реагират.

- Според вас българинът ще одобри ли тези храни, лекар Генчев?
- Зависи от пазара и от настройките на сънародниците ни. Много храни, които не чакахме да бъдат признати добре от потребителите у нас, като водораслите в предишното, сега се употребяват. Така че - за какво не? Кухнята се мени в международен мащаб.

Проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, пред Труд news:
Може да провокират псориазис и хашимото



От доста години се търсят нови хранителни източници, защото се чака популацията на Земята до 2050 година да доближи 10 милиарда души.

Позитивите са:
Насекомите са по-чисти екологично, въглеродният диоксид е доста по-малко. Пространствата, където ще се отглеждат по-големи количества хранителна субстанция, са по-малки. Ще се обезпечат спомагателни работни места. Съставът на 100 грама артикул по белтъци, мазнини, минерали, витамини е сходен на този на месата. В състава има и желязо, което го няма в растенията, а то е кръвотворен детайл. Има и витамин В 12, който също липсва в растенията. Обмисля се подобен артикул от инсекти да се дава и на вегани и вегетарианци. Вкусът на продуктите е безпристрастен и може да се влага и като добавка на храни, за обогатяване състава на брашнени артикули и тестени произведения. И като съставна част на месни и млечни артикули, както беше палмовото масло, поради което стана скандал.

Негативите са:
Има белтък, само че има и хитин, който пречи на използваемосттта на този белтък за човешкия организъм. Не се знае какво ще се получи като се обработят термално продуктите от инсекти, какъв състав ще остане. На този стадий свободно живеещи инсекти събират храната си от растения, които се обработват с пестициди и те ги всмукват. Подобна храна е риск за нас. Най-основната моя паника като специалист е, че ние в действителност нямаме ензимни системи като хората в Азия, Латинска Америка и Африка, които употребяват инсекти от стотици години. Скептична съм, че популацията на Европа по този начин елементарно ще одобри такива храни. Има научни проучвания, че те могат да алергизират, изключително хора, които имат алергични реакции към ракотворни артикули. Ще се усили рискът от автоимунните болести като хронични незаразни заболявания, псориазис, дерматит, гноен колит, склероза, хашимото.

Буболечки в менюто



По необятния свят отношението към насекомите се разграничава доста. Някои хора се ужасяват при типа на хлебарки, други на драго сърце ги подготвят като предястие. Terminix предлага виртуална обиколка на местата с разнообразни култури и гледни точки към буболечките като храна. Избрахме четири от описаните дестинации:

Мексико

Разбира се, мексиканската кухня предлага доста обичани ястия като тортила, фасул, люти чушки и чоризо. Но в някои райони на страната ще намерите и яйца от мравки, напоени с масло, скакалци в шоколад и червеи в бонбони. Червеите даже влизат в състава на известния мексикански алкохол, наименуван мезкал. Ако попаднете на достоверна мексиканска фиеста, доста е евентуално да откриете инсекти в чинията или чашата ви.

Бразилия

Всяка година през октомври и ноември крилати царици-мравки изпълват нивите край дребния бразилски град Silveiras, а жителите му потеглят на лов за “icas ” - събират ги и ги замразяват до идващия сезон. Ядат се пържени или потопени в шоколад. Хората от Silveiras споделят, че мравките имат усет на мента. В града даже има център за изкуства и занаяти, отдаден на традицията да се ядат буболечки.

Гана

Бръмбарите съставляват до 60% от питателните протеини в диетата на африканските села. За доста хора в Гана яденето на термити е значимо средство за оцеляване. Насекомите обезпечават извънредно значими протеини, мазнини и масла, изключително когато другите източници на храна са в дефицит.
Холандия

Някои холандски жители се пробват да пренесат културата на хранене с буболечки в родината си, като вършат шоколад, пропит със смлени червеи. Холандците се стремят да бъдат културно разнородни и възприемчиви към непознати въздействия, тъй че яденето на инсекти им приляга.

Новият „ мини добитък “



Насекомите оферират толкоз хранителна стойност, колкото и елементарното месо, а също така са страховит източник на протеини, считат специалистите от университета в холандския град Вагенинген. Освен това развъждането им е надалеч по-евтино, в сравнение с говедовъдството.

Инсектите употребяват по-малко вода и не замърсяват околната среда с въглероден диоксид, за разлика от едрия рогат добитък.

Естествено, те няма да бъдат сервирани под формата на пълзящи буболечки в чинии, успокоява футурологът Морген Гей. По-скоро става въпрос за бургери и наденици, които ще наподобяват саламите от нормално месо.
Морген Гей предлага вместо “насекоми ” да се употребява фразата “мини добитък ” за излъскване на имиджа.

В Естония

Правят протеиновото брашно от черната муха-войник 



Настоящите селскостопански системи не съумяват да изхранят популацията на света по резистентен метод. Според естонския стартъп за развъждане на инсекти “FlyFeed ”, казусът с изхранването на популацията по света по резистентен метод ще се задълбочи с възходящото търсене на протеини в международен мащаб.

Основателят и основен изпълнителен шеф на “FlyFeed ” Арсений Олховски споделя, че търсенето на артикули от инсекти е “вече доста по-високо от наличното предложение ”. “През 2022 година имаше 3 милиарда души, които не можеха да си разрешат здравословно хранене, а 1 милиард души бяха недохранени или не одобряваха задоволително калории ”, изяснява той.
Дългосрочната цел на компанията е до 2027 година да направи протеиновото брашно от черната муха - боец (BSF) три пъти по-евтино от пилешкото месо. В изявление за Food Ingredients First Олховски акцентира, BSF са различен източник на протеин за аквакултури, храна за животни, храна за домашни любимци, както и за храна, предопределена за човешка консумация

Повече от 2 милиарда души се прехранват с над 1900 типа инсекти



От 26 януари влезе в действие нов европейски правилник, съгласно който позволени за приложимост са домашните щурци - замразени, сушени или на прахуляк, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Насекомите са лесни за развъждане, имат високо наличие на хранителни субстанции - сходно на пилешкото, говеждото, рибата или свинското, а също така са вкусово неутрални.

Те ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко. Продуктите с потреблението на инсекти би трябвало да бъдат ясно етикирани при стартирането им на пазара. Освен това би трябвало да бъдат маркирани наличието на алергени. Тази информация е нужна за хората с хранителни алергии.

Според Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многочислените проблеми, с които се сблъскваме през ХХI-ви век - възходящите цени на животинските белтъци, продоволствената неустановеност, натискът върху околната среда, повишаването на популацията и засилващото се търсене на протеини от страна на междинната класа. По данни на ФАО повече от 2 милиарда души по света се прехранват с над 1900 типа инсекти.

Прогноза:
Пазарно търсене до 2030 година - 20 милиарда евро



Инвестициите във ферми за инсекти до тази година единствено в Европейски Съюз надвишават 1 милиарда евро, а до 2025 година се чака да бъдат 2 милиарда евро. Пазарното търсене на протеини от инсекти се чака до 2030 година да са над 10 млн. тона, което се равнява на 20 милиарда евро. За съпоставяне сега световният потенциал на фермите доближава едвам 300 хиляди тона годишно. Като всяка растяща промишленост, и тя следва да притегля работна ръка с ниско изразена сезонност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР