“На Ердоган му казвам Тайпи още от времената, когато бяхме

...
“На Ердоган му казвам Тайпи още от времената, когато бяхме
Коментари Харесай

Бойко Борисов и неговият приятел Тайпи

“На Ердоган му споделям Тайпи още от времената, когато бяхме кметове”. Тези думи на българския министър председател Бойко Борисов са от 2017 година, когато Реджеп Тайип Ердоган обвиняваше европейските водачи в нацизъм, а връзките сред Турция и Европа бяха извънредно влошени, написа Иван Бедров в “Дойче веле” (Deutsche Welle).

Срещата във Варна ще се състои, чакаме Юнкер, Туск и Ердоган

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, обезпокоеното ми е

Ето по какъв начин България отговори на Ердоган за Кърджали

Двамата са били кметове по друго време и с 10 години разлика, само че тук значимо е обръщението - Борисов не пропуща опция да назова турския президент Тайпи и да посочи, че “така му споделят околните приятели”. И в действителност: Борисов наподобява като най-близкия на Ердоган европейски водач. “Благодаря на Тайпи”, произнесе той за следващ път в първите дни на 2018 при откриването на реставрираната българска Желязна черква “Свети Стефан” в Истанбул. А Ердоган му върна жеста с думите “Искам да благодаря на моя другар Бойко Борисов”.

Именно на фона на тези връзки министър председателят на България ще бъде хазаин на срещата на ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, планувана за 26 март във Варна. Надеждите са Брюксел и Анкара да възстановят директния разговор, който на процедура бе пресечен поради всеобщите нарушавания на човешки права в Турция след потушаването на опита за прелом през лятото на 2016 година.

Как българският министър председател се оказа в средата на всичко това? В момента България е ротационен ръководител на Европейски Съюз, а Европа и Турция започнаха да затоплят връзките си - и към този момент им е време за нормализиране на разговора. И мигрантите, и Сирия, и Кипър са тематики, които не чакат. Съвпадението във времето обаче не е задоволителен отговор - идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз е Австрия, само че никой не може да си показа младия канцлер Себастиан Курц в ролята на медиатор и другар и на двете страни, който приканва към взаимни отстъпки. Именно това се чака от Борисов. При него няма заплаха да сложи остро въпроса за нарушаването на човешки права и да изиска преустановяване на договарянията за еврочленство на Турция, както би направил Курц.

А за какво Борисов има такива връзки с Ердоган? Очевидните отговори са два - персонални благосклонности и респект/страх от силата на съседа. Борисов неведнъж е изразявал увлечение към мачисткия жанр на ръководство на Путин и Ердоган - мощните момчета са неговите хора. Нееднократно е признавал също по този начин, че се опасява “да не дойдат 200 хиляди бежанци от Турция”. Страхува се и от “най-голямата войска в Европа”. След срещата си с Курц Борисов напомни, че Османската империя може да е стигнала до Виена, само че България е била под нейно притежание в продължение на пет века. Изрече на глас и страховете от “Трета международна война” във връзка дейностите на Турция: “Вариантите са два - или да се опитаме с дипломация, мир и такт да се измъкнем от рецесията, или да докараме войска от НАТО, която да застане против друга натовска армия”.

Докато околните връзки на Борисов с Ердоган покачват цената му в границите на Европейски Съюз (защото все някой би трябвало да приказва с Анкара) , на вътрешната сцена тази непосредственост му основава проблеми. Българите обичайно възприемат Турция като опасност, пояснения за което не е мъчно да се открият в историята. Самият Ердоган също се старае да основава компликации на своя български другар - през няколко месеца споделя по какъв начин Кърджали е или “в сърцето му”, или в “душевните граници” на Турция. Последната имитация даде мотив на опозиционната Българска социалистическа партия да изиска от Борисов да заявява пред Ердоган, че това е “провокация против суверенитета и националната целокупност на България”.

Критиките против Борисов по тази линия идват както от консервативни националистически позиции, по този начин и от демократични проевропейски - Съюзът на съдиите в България го прикани “да покаже национално достолепие, самочувствие, храброст и праволинейност при отстояването на съществени демократични принципи” и да се застъпи за арестуваните над 3 хиляди съдии и прокурори в Турция. Борисов отнесе рецензии и през август 2016, когато София небрежно екстрадира Абдуллах Бююк по искане на Анкара, без да се произнесе български съд. В този ред идват и въпросите дали оповестените от Турция данни за контрабанда на създадени в България цигари не вършат българските управляващи по-сговорчиви.

На всичко това Борисов дава отговор с увещание за евентуалната заплаха от имигранти и за неговата отговорност като министър председател на България. А задачата си разгласи още при започване на тази година в Истанбул: “Ние сме длъжни през 2018 да възстановяваме и да създадем връзките сред Европейски Съюз и Турция такива, каквито бяха преди единствено няколко години”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР