На елегантна церемония в зала 1 на НДК снощи Жаклин

...
На елегантна церемония в зала 1 на НДК снощи Жаклин
Коментари Харесай

Иън Макюън откри CineLibri 2018

На елегантна гала в зала 1 на НДК нощес Жаклин Вагенщайн, създател и шеф на CineLibri, връчи почетна премия на Иън Макюън, един от най-мощните гласове в актуалната белетристика, за неоценимия му принос към изкуството на литературната акомодация!
Ефектен образен пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) ознаменува четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка сред двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата. Непосредствено след церемонията се състоя българската премиера на кино лентата " На плажа Чезъл " (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния разказ на Макюън, номиниран за " Букър ".
Иън Макюън, който е освен елегантен стилист и проницателен откривател на човешката душeвност, само че бележит държавник и непостижим преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите: " Уверявам ви, че за мен това е в действителност извънредно забавен фестивал - не наподобява на никой различен фестивал, на който съм участвал, а съм участвал на ужасно доста. "
Часове по-рано, на тържествена гала в Аулата на Ректората, Макюън беше почетен с почетното звание " Доктор хонорис идея " и произнесе академично слово на тематика " Свободата на изразяването " (Freedom of Expression).

Организациите, които популяризират подправени вести, желаят да ни накарат да имаме вяра, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този метод на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си разреша да се базира на един откъс от Волтер: " Може да не съм склонен с това, което казваш, само че ще пазя с цената на всичко правото ти да го кажеш ".
Макюън акцентира, че е посветил живота си на романа като метод за проучване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят : " За мен е огромна привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е огромна чест на получа премията на Софийския университет. " Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България е на Факултета по типичен и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.
Почитателите на именития английски публицист, който има изобилно количество награди в биографията си, в това число " Букър " и " Уитбред ", ще имат опция за среща с подпис на 11 октомври от 19:00 ч. в книжовен клуб " Перото ", НДК. Събитието е с вход свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР