На експертен коалиционен съвет по образованиеАвтономията на университетите няма да

...
На експертен коалиционен съвет по образованиеАвтономията на университетите няма да
Коментари Харесай

Разнобой в коалицията за реформата на Денков

На експертен съдружен съвет по обучение
Автономията на университетите няма да се пипа, сподели министърът

Депутатите внасят претенции за промени в абсурден текст от закона за бюджета

Реформата във висшето обучение, която просветният министър акад. Николай Денков пробва да вкара посредством нов механизъм за атестиране, раздели депутатите от ръководещата коалиция. Част от тях ще внесат оферти за трансформира на противоречивия параграф 17 от Закона за бюджета, който стотици академични преподаватели към този момент оповестиха за противоконституционен и нарушаващ академичната автономност. Това се разбра след днешния експертен съдружен съвет по обучение, на който министър Денков е влезнал с вестник “Труд” в ръце.

Позицията му по отношение на нужната промяна в системата е била подкрепена само от представителите на Българска социалистическа партия и Политическа партия.
Спорният параграф 17 в действителност дефинира даването на 20 млн. на университетите, които приложат новите минимални критерии за атестиране, направени от Кабинета. В момента те са качени за публично разискване. Това обаче опонира на Закона за висшето обучение, където е записано какъв е режимът на атестиране, както и на Конституцията, споделят академични преподаватели, които изпратиха позицията си до всички способени страни.

Гледната им точка бе подкрепена от Ива Митева от Има Такъв Народ, която пред ден съобщи, че се срами от параграф 17 за спомагателното финансиране на университетите.

След вдигнатия звук по тематиката от “Продължаваме промяната” са решени да трансферират текста за нова методика за препоръка в Закона за висшето обучение (ЗВО), чието гледане на второ четене следва в просветителната комисия.

Това желание в допълнение подвигна напрежението, като академични преподаватели оповестиха протестна подготвеност, в случай че член 57 от ЗВО бъде изменен по предлагания метод.

По-рано Денков съобщи, че следва полемика за това по какъв начин да променим системата на атестиране, с цел да се зададат общи правила, само че без да се месят в автономията на висшите учебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР