На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол

...
На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол
Коментари Харесай

Открита крепостна стена в Родопите доказва теорията за Микенска Тракия

На едно от първите свидетелства на концепцията на Александър Фол за съществуването на така наречен Микенска Тракия са се натъкнали археолози в Родопите.

" Става дума за крепостна стена в присъщия за 13-11 век прочие Хр. " циклопски строеж ", с който са градени знакови обекти като Троя, Микена, Тиринт - центровете на така наречен Микенска цивилизация ", сподели проф. Николай Овчаров, един от първите проучватели в региона на село Бенковски, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че съгласно теорията, тракийските царе от времената на Троянската война са имали резиденции с " циклопски строеж ", само че до момента е нямало задоволително доказателства.

" Ето че в този момент, тук, в сърцето на Родопите, попаднахме на стена, за която няма подозрение, че е градена по този метод ", акцентира Овчаров и добави, че в България има единствено един образец за " циклопски строеж " и това е Небет тепе в Пловдив.

Обектът в региона на кирковското село Бенковски е открит при частни разкопки от екипа на доцент Здравко Димитров, който от началото на октомври работи по догадка за съществуването на Тракийска царска резиденция от 4-1 век прочие Хр. Тезата му е учредена на база откритията през последните години в периметър от няколко декара.

Сред тях са двоен гроб на аристократка и украшения от 4-3 век прочие Хр., архитектурен комплекс със здания с представителни функционалности от същия интервал и откритата преди по-малко от месец каменна стена от същия интервал, сплотяваща всичко в едно пространство и на разстояние единствено на няколко метра от " циклопския строеж ". " Вероятно става дума за тракийска резиденция още от тези времена, която е траяла да действа и през първо хилядолетие прочие Хр. ", сподели още проф. Овчаров.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР