На едно ниво сме по този показател с Албания и

...
На едно ниво сме по този показател с Албания и
Коментари Харесай

25% от РС-тата у нас се продават с лицензен Windows

На едно равнище сме по този индикатор с Албания и надалеч от Европа, оповестиха от Microsoft

Пазарът ни е по-близък до албанския, в сравнение с до европейския, разяснява Доника Георгиева от Microsoft

Не повече от 25% от персоналните компютри на нашия пазар се продават с лицензиран Windows. Толкова е делът на лицензните Windows PC и в Албания, съобщи Доника Георгиева, която дава отговор за  ОЕМ лицензирането в Microsoft България, по време на АСБИС Академия в Банско.

За съпоставяне, 35% от продаваните районен съд в Сърбия имат лицензен Windows, а в Гърция този индикатор е цели 70%. Пазарът ни е по-близък до албанския, в сравнение с до европейския, разяснява Георгиева.

Тя акцентира на обстоятелството, че лицензираните Windows компютри получават безвъзмездни ъпдейти, включително на антивируса Microsoft Defender, до момента в който изтеглените от торентите копия елементарно могат да бъдат инфектирани с вируси. Всеки трети компютър с нелицензиран Windows бива инфектиран с вируси, предизвести представителят на Microsoft.

Проблемът е още по-сериозен за бизнес организации – там нелицензираният и беззащитен програмен продукт крие риск от кражба на данни, включително банкови данни. Освен това разпространяването и използването на нелицензиран програмен продукт е нелегално, добави Георгиева.

Лицензният Windows може да се придобие по няколко метода – при покупката на компютър с ОЕМ лиценз, с пакет в кутия – с флашка или диск, както и по схемата за Volume лицензиране, която е използвана при бизнес потребителите.

ОЕМ лицензирането е по-евтино с към 20% по отношение на пакетите, само че не разрешава трансфериране на лиценза на различен компютър. Не е законно също дилърите да продават ОЕМ лиценза на повече от един компютър. На компютрите с законен Windows се залепват стикери, които са предпазени от фалшификации с изпъкнал щемпел и други детайли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР