На една от северните стени на църквата Свети Димитър“ в

...
На една от северните стени на църквата Свети Димитър“ в
Коментари Харесай

Икона на свети Димитър се появи на стена в едноименен храм в Брежани

На една от северните стени на църквата „ Свети Димитър “ в симитлийското село Брежни се появиха очертанията на светеца при ремонт.
 20171012_105357  20171012_102351
Стенописът е от Втория интервал на храма – след 1920 година. Тепърва специалисти ще го изследват, само че за миряните и вярващите е знак, че храмът е жив и благославя всички за положителните каузи.

Църквата е една от най-старите настоящи в Югозападна България и на 26 октомври ще празнува своята 170-годишнина.

Храмът имаше потребност от незабавен ремонт и финансиране бе обезпечено от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет.

Под управлението на кмета на селото Благой Стефанов се поправи покривът и започнаха строителните действия в храма вътре и отвън него. Много хора, компании и организации откликнаха на молбата да оказват помощ на църквата, която съгласно специалисти е доста скъпа и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев почти през 1860 година. Има и стенна живопис, който евентуално е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са основани от майсторите, изографисали и храм „ св. Александър Невски ”.

Храмът е опожаряван два пъти и два пъти е издиган отначало.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР