На една от луните на Сатурн - Енцелад, космическата сонда

...
На една от луните на Сатурн - Енцелад, космическата сонда
Коментари Харесай

През 2006 г. обявяват, че е открита вода в течно състояние на една от луните на Сатурн - Енцелад


На една от луните на Сатурн - Енцелад, галактическата сонда “Касини ” снима гейзери вода. Това според учените е едно от най-преките доказателства за вода в течно положение отвън нашата планета. Информацията е публикувана на 9 март 2006 година

Апаратът " Касини " на НАСА (2004-2017) събира доказателства за химическия състав на Енцелад, като минава през гейзери и взема проби с инструментите си, въпреки и да не е правил биологически проучвания. 

напомня по какъв начин в своята емисия " Забава и познание " тогава е уведомила за откритията, направени с помощта на фотоси от сондата “Касини ”.

Вътрешните луни на Сатурн са каменисти, а не ледени

Лондон, 16 февруари 2006 година /БТА/ Малките вътрешни луни на Сатурн наподобява не са формирани от лед, а по-скоро от скалист материал, насъбран към ядро, настояват пред сп. “Ню сайънтист ” двама астрономи от екипа, който следи космическия апарат “Касини ”.

Преди задачата “Касини ” астрономите знаеха, че към Сатурн обикалят дребни луни, като Пан, Атлас, Янус, Епитемей. Те обаче нямаха техни фотоси и данни за формата им, коментира Каролин Порко от Института по галактически науки в Боулдър, Колорадо. Затова експертите допускаха, че дребните естествени спътници на планетата са се образували след конфликт и са монолитни парчета лед.

След като “Касини ” изпрати фотоси на луните, учените изучиха в детайли тяхната форма, пресметнаха масата и плътността им. Резултатите оборват досегашната догадка за ледени блокове. По-достоверна към този момент наподобява теорията за наслагване на материал към ядро. Наистина закръглените форми на Калипсо, Телесто, Епитемей, Янус, Пандора, Прометей, Атлас и Пан са присъщи за такива обекти.

Учените към момента не са сигурни за масата на двете луни Телесто и Калипсо. Формата им обаче ги насочва към този метод на формиране. Освен това ниската компактност - сред 0,4 и 0,6 гр/кв. см - изчислена за луните с известна маса, също поддържа новата доктрина.

Мисията “Касини ” е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация и Италианската галактическа организация. Космическият уред навлезе в орбита към Сатурн на 1 юли 2004 година В рамките на четиригодишната стратегия “Касини ” изследва планетата и нейните луни. 

*** 

Откриха вода в течно положение на луната на Сатурн Енцелад

Лос Анджелис, 10 март 2006 година /БТА/ Орбитиращата сонда “Касини ” е снимала това, което наподобява са гейзери вода на една от ледените луни на Сатурн, а това подхранва очакванията, че на този натурален сателит може да има живот, заяви Асошиейтед прес.

Изненадващите фотоси от луната Енцелад съставляват едно от най-преките доказателства за вода в течно положение отвън нашата планета. Предишни сходни изказвания бяха в по-голямата си част обстоятелствени, защото се базираха върху проучвания на скали и други косвени доказателства. Развълнувани от откритието, някои учени обявиха, че луната Енцелад би трябвало да бъде добавена в листата с местата в Слънчевата система, където има най-големи шансове да бъде открит извънземен живот.
 Илюстрация на гмукрането на " Касини " от 2017 година от късометражния филм “Големият край на " Касини “. (NASA/JPL-Caltech посредством AP)

“Касини ” наскоро направи фотоси с висока разграничителна дарба, на които се виждат напомнящи гейзери изригвания от частици лед и водни пари на южния полюс на Енцелад, обявиха учени. На фотосите не се вижда течаща вода, само че учените допускат, че ледът и парите идват от подпочвени резервоари с вода в течно положение, които се намират покрай повърхността. Става дума за нещо като димящо дуло, което потвърждава съществуването на вода, съобщи изследователката Каролин Порко от Института за галактически науки в Боулдър, Колорадо.

Сондата “Касини ” евентуално е разкрила доказателства за съществуване на вода в течно положение, която изригва от повърхността на Енцелад като гейзери, сходни с тези в парка Йелоустоун, отбелязва НАСА.

Знаем, че в Слънчевата система има най-малко три места с вулканична интензивност - луната на Юпитер Йо, Земята и евентуално луната на Нептун Тритон, съобщи откривателят Джон Спенсър от Югозападния проучвателен институт в Боулдър. Откритието на “Касини ” трансформира Енцелад в едно от най-интересните места в Слънчевата система, добави той.

На други луни има океани от вода в течно положение, покрити с лед, сподели Андрю Ингърсол от Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена. Различното в тази ситуация е, че " джобовете " с вода евентуално са единствено на няколко десетки километра от повърхността.

Торънс Джонсън от Лабораторията за реактивни мотори в Пасадена, Калифорния, означи, че учените за пръв път имат доказателства за съществуване на вода в течно положение покрай повърхността на галактическо тяло, друго от Земята.

Ако на Енцелад в действителност има живот, той евентуално е обвързван с микроби или други примитивни организми, способни да живеят в рискови условия, считат учените.
Данни за откритието са оповестени в сп. “Сайънс ”.

Дейвид Морисън от института на НАСА по астробиология обаче предизвести, че е допустимо да бъдат направени прибързани заключения по отношение на това дали на тази луна може да има живот. Учените считат, че на ледените луни на Марс и Юпитер може да има или в миналото е имало удобни условия за живот. Доказателствата за това обаче са индиректни. Що се отнася до Марс, учените в никакъв случай не са виждали течаща вода. Базирайки се върху проучвания на скали, те обаче допускат, че там в миналото е текла вода. Магнитни данни от луната на Юпитер Европа пък подсказват, че там има океан от вода в течно положение, затрупан с лед.

Сатурн е на към 1,3 милиарда км от Земята. Луната Енцелад е с диаметър 505 км и е най-светещият обект в Слънчевата система. Астрофизиците дълго време я смятаха за студено и мъртво галактическо тяло, само че в този момент допускат, че става дума за геологически дейна луна, която има извънредно парещ южен полюс и атмосфера. " Горещата точка " на южния полюс въпреки всичко е студена в съпоставяне със стандартите на Земята - температурата там е минус 183 градуса по Целзий.

Работата по хипотезата, че на Енцелад има вода и луната на Сатурн може да се приема за място, на което да се търсят следи от живот продължава и в последните години. Наскоро телескопът " Джеймс Уеб " също удостовери наблюденията от " Касини " за съществуването на вода на Енцелад:

Телескопът " Джеймс Уеб " снима голям гейзер на сатурновата луна Енцелад

Лондон, 1 юни 2023 (БТА) Астрономи откриха голям гейзер на скованата от лед сатурнова луна Енцелад, заяви Би Би Си.
Луната с диаметър 504 км е известна с гейзерите си, само че този е изключително огромен. Водната бликам се издига на 9600 км - дистанцията по въздух от Англия до Япония.

Енцелад е доста забавен за експертите поради соления си океан под повърхността, където е допустимо да има условия за живот.

Апаратът " Касини " на НАСА (2004-2017) събра доказателства за химическия му състав, като мина през гейзери и взе проби с инструментите си, въпреки и да не правеше биологически проучвания.

Новият гейзер е регистриран от телескопа " Джеймс Уеб ". Европейската галактическа организация пресметна, че скоростта с която изригва водата, е 300 л/сек. Спектрографът на телескопа картографира свойствата на струята.

" Температурата на повърхността на Енцелад е минус 200 градуса по Целзий. Сковаващо студено е ", сподели проф. Катрин Хейманс пред Би Би Си. " Но  смятаме, че ядрото на луната е задоволително горещо, с цел да загрее тази вода. И по тази причина изхвърля тези струи. Ние знаем, че надълбоко в океана на планетата Земя при такива условия може да оцелее живот.

Ето за какво сме разчувствани да забележим тези огромни струи на Енцелад. Те ще ни оказват помощ да разберем малко повече за това, което се случва, и какъв брой евентуално е животът да съществува, само че това няма да е живот като Вас и мен - това ще бъдат дълбоководни бактерии ".

Освен това на Енцелад са открити високи концентрации на фосфор - значим детайл за всички биологични процеси на Земята. Фосфорът е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, което е евентуален знак, че на нея може да има живот. Още един значим елемент е открит на сатурновата луна - водороден цианид - молекула, която е основна за произхода на живота.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР