На един блокчейн ще се предлагат финансови активи за не

...
На един блокчейн ще се предлагат финансови активи за не
Коментари Харесай

Първи опит за регулация на търговията с криптовалута: 5 млн. евро глоба, ако си без лиценз

На един блокчейн ще се оферират финансови активи за не повече от  6 милиарда евро
Само месец и половина след абсурда с Nexo българското финансово министерство написа правила за търговията с криптовалута, които под формата на проектозакон бяха пуснати за публично разискване.  

Всеки, който дава  услуги за криптоактиви без позволение, ще бъде застрашен от санкция минимум 5 милиона евро, или 5% от общия годишен оборот на съответната компания, гласи една от измененията.

На платформа или  т.нар. блокова верига или блокчейн, при която информацията се групира в свързани хронологично блокове, ще се позволява предлагането на криптоактиви на обща стойност до 6 милиарда евро. Когато цената им наближи 9 милиарда, операторите на платформите би трябвало да предложат тактика за прекосяване към елементарни активи

Всичко това се планува в измененията на Закона за пазарите на финансови принадлежности и още няколко закона. Поправките ще бъдат импортирани от настоящия длъжностен кабинет в новия парламент незабавно откакто той се образува. Това е първият опит у нас да се контролира тази търговия.  

Поправките предвиждат  основаването на децентрализиран указател за бази данни, при който те ще се пазят в мрежа от компютри, самостоятелни един от различен, като всички в мрежата всекидневно могат да виждат цялата информация, а и според от правата си - да я допълват. 

Промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги през закона за пазарите на финансови принадлежности пък вкарват налагането на  санкции освен за осъществяване на капиталови услуги без лиценз, а и при осъществяване на капиталова активност без лиценз. 

Компаниите, които ще ръководят такава инфраструктура, ще получават специфични позволения от Комисията за финансов контрол, годни за 6 години.

Видовете финансови принадлежности, които могат да се търгуват като криптоактиви,  ще бъдат акции, облигации и дялове на предприятия за групово вложение, и то при избрани условия. 

След като бъде изцяло подготвен еврорегламентът за криптотърговията, което се чака да се случи до април,  ще се вкарат и правила за отбрана и обезщетение на вложителите. Всички снабдители на услуги за криптоактиви ще съблюдават строги условия за отбрана на потребителските портфейли и ще носят отговорност при загуби. 

Специален раздел пък ще планува наказания при манипулирането на пазара и злоупотребата с вътрешна информация. Тези правила ще се отнасят до всеки, който търгува или предлага услуги за токени за електронни пари,  токени, свързани с активи, поддържащи стойност посредством отпратка към друга стойност или публични валути и криптоактиви, осигуряващи достъп до стока или услуга на издателя им.

Контрола по спазването на тези правила в Европейски Съюз ще прави Европейският банков орган, а в България- Комисията за финансов контрол. 

Ако се вкарат всички тези регулации, активността на компании като Nexo у нас ще може да се реализира единствено след регистрация.

След като преди месец избухна абсурдът с нея, специфична парламентарна комисия откри, че компанията няма активност в България, не е в никакви регистри и КФН не е правила никаква инспекция на услугите, които предлага.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР