На две-три години е имало такива противопоставяния, коментира пред Нова

...
На две-три години е имало такива противопоставяния, коментира пред Нова
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Сблъсъкът между Израел и Хамас е битка за Йерусалим

На две-три години е имало такива противодействия, разяснява пред Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков във връзка ескалацията на напрежението в Близкия изток.

 Българка в Израел: Няма по-парализиращ тон от сирената, а е на всеки час Виж още

Продължават въздушните удари сред Израел и силите на Хамас. Жертвите и ранените са десетки. Над 100 ракети са били ориентирани към Тел Авив и това принуди управляващите да затворят летище " Бен Гурион ". Както Хамас, по този начин и израелският министър председател Нетаняху оповестиха, че няма да спрат. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира, с цел да разиска обстановката.

2015 година са били последните юношески безредици и тези войни са били провокирани от неуспехите при договарянията.

" Сега нещата са радикално разнообразни и това е борбата за Йерусалим. Това е в действителност огромният въпрос - кой да бъде суверенът, чий суверенитет да бъде над Източен Йерусалим ", акцентира проф. Чуков и разясни, че в Газа са оръдията на Йерусалим.

По думите му в основата е формулата, която предложи президентът Тръмп - той спря парите на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, закри представителството на ООП във Вашингтон. Тръмп предложи " договорката на века " - в която на практика имаше Израел и палестински територии.

" Вече стопанинът на Белия дом е различен - Джо Байдън, който беше част от екипа на Барак Обама. Барак Обама в последната година гласоподава в Организация на обединените нации една резолюция, която не беше по усета на Израел - т.е. осъди продължаващото изграждане на селища по Западния бряг ", разясни арабистът.

 Ракети не престават да летят в Газа, жертвите са десетки. Байдън: Израел има право да се пази Виж още

В момента обстановката ескалира поради мощни субективни детайли, съгласно проф. Чуков. Конфликтът стартира на 7 май - последният петък на м. Рамадан, в деня на Йерусалим, когато иранските имами афишират, че на Израел му остават 40 дни.

" Считам, че няма да продължи дълго, тъй като всичко е във въздуха, само че това, което прави усещане е, че за 39 часа Хамас са изстреляли над 1000 ракети, над 200 ракети са по посока на Тел Авив. Има една боеспособност на Ханас, която до този миг не беше регистрирана. Заедно с другата терористична организация Ислямски Джихад имат някъде към 15 000 ракети, което значи, че ще им стигнат при този ритъм за изстрелване някъде за две седмици най-много ", разясни проф. Владимир Чуков.

Отбеляза, че няма сухопътна интервенция, което значи, че двете страни не желаят да продължат конфликта, само че въпросът е кой ще бъде победител

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР