На двама търговци на лекарства ще бъдат наложени глоби в

...
На двама търговци на лекарства ще бъдат наложени глоби в
Коментари Харесай

Меджидиев след проверка: Двама търговци на лекарства ще бъдат санкционирани

" На двама търговци на медикаменти ще бъдат наложени санкции в огромни размери. На единия ще му бъде затворен складът за медикаменти, на другия ще му бъде отнето разрешението за активност ". Това заяви пред публицисти в Бургас служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев . Той разясни, че главните нарушавания са, че не е подавана информация към Системата за наблюдения и следене на зареждането и разпределението на медикаменти към аптечната мрежа. Не са спазени напътствията и отговорностите, които имат, добави министърът.

Той осведоми, че здравното министерство е провело 60 инспекции в хранилища на едро, както и на търговци на дребно - аптеки. Проверките ще продължат с още по-голям интензитет, уточни Меджидиев. 

Помолен да разяснява обстановката по отношение на дефицита на медикаменти у нас и има ли решение на казуса, министърът съобщи, че " дефицитът на медикаменти сега е за цяла Европа, освен за България, само че това нас не би трябвало да ни успокоява ".



" Както забелязахте, през последния месец има резултат от дейностите, които Министерството на здравеопазването предприе. Само ще загатна, че за последните два месеца са обезпечени двеста хиляди опаковки разнообразни лекарства в допълнение отвън плановите доставки. Мобилизирани са всички  компании за следене на иден дефицит, а не на разполагаем дефицит, с цел да може да не стига до тази обстановка, в която бяхме изпаднали преди два месеца. Искам да успокоя популацията, че с изключение на построяването на Национална детска болница, построяването на Спешната помощ и всички планове, които движим в разнообразни точки на страната, най-важното за нас е хората да не усещат проблем с съществуването на лекарства в мрежата ", сподели министърът. Той приказва и за различен проблем. По думите му някои от медикаментите, които се наблюдават, изобщо не влизали в позитивния лист и не е било допустимо да бъдат проследени.

" Затова Министерството на здравеопазването подхваща законови промени - да се даде опция за лекарства, за които има липса,  да могат да бъдат включени за интензивно наблюдаване и да се постанова възбрана за експорт от страната ", изясни Меджидиев.



Днес министърът посети УМБАЛ - Бургас, където бе показана станцията за телемедицина . В болничното заведение е конфигурирано оборудването. Там бе осъществена първата консултация посредством аудио-визуална връзка с консуматор от Дом за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови “. Министър Меджидиев и кметът на Бургас Димитър Николов ще посетят постройката на Медицинския факултет на Университет " Проф. доктор Асен Златаров “, където ще бъде подписан Меморандум за съдействие сред Община Бургас, университета и новоучреденото Сдружение на младите лекари в Бургас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР