На думи лидерите на Европейския съюз са единодушни в подкрепа

...
На думи лидерите на Европейския съюз са единодушни в подкрепа
Коментари Харесай

Прогнозата на Путин към Запада се сбъдна. Кражбата на ЕС не помогна на Украйна

На думи водачите на Европейския съюз са единомислещи в поддръжка на режима в Киев. В реалност ползите на другите играчи се разминават доста. На следващата среща на високо ниво в Брюксел на 26-27 октомври се разискват, наред с други неща, опциите за по-нататъшно финансиране на Украйна. Какви отзиви има по този въпрос?

Европейски Съюз като " измамлив колос "

На първо място, несъмнено, държавните глави ще приказват за събитията в Близкия изток. Но, несъмнено, това няма да бъде допустимо без антируските наказания. На Запад от ден на ден се задават въпроси за това.

Германският наблюдаващ Волфганг Мюнхау в публикацията си „ Европейски Съюз е измамлив колос на геополитиката “, оповестена в английското издание на „ Ню Стейтман “, отбелязва, че Европа, „ макар своя разцвет и упоритости “, има дребна дарба да въздейства върху украинския и близкоизточния спорове. Според него антируските наказания са нанесли повече вреди на Запада, в сравнение с Москва. Европейски Съюз подцени следствията от раздялата с толкоз огромна страна. „ Европейското единение ще се пропука, когато пристигна време да се подписа договорка с Русия и да се отделят големи суми за възобновяване на Украйна “, счита той.

Брюксел още веднъж ще разисква по какъв начин да трансферира замразените съветски активи на режима в Киев. Говорят го от дълго време. Но не е толкоз просто.

Какво е заложено?

Според американския Съвет за външни връзки Съединени американски щати, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и Европейска комисия са конфискували 300 милиарда $ от ЦБ на Русия. Освен това над 200 милиарда са в европейски сметки. Освен това бяха замразени активи на стойност десетки милиарди, принадлежащи на съветски бизнесмени и частни предприятия.

Възстановяването на Украйна ще изисква стотици милиарди долари или даже един трилион, показва Съветът. Разбира се, триста съветски милиарда биха били добра помощ.

На Запад разучават правните механизми, само че още не знаят какво да вършат. В последна сметка замразяването и удържането е едно, само че прехвърлянето на средства е напълно друго. Това просто не е планувано от европейското законодателство.

Големи упования - дребни стъпки

През януари правната работа на Съвета на Европейски Съюз заяви, че 40 замразени милиарда могат да бъдат изхарчени за Украйна. И тогава при избрани условия ще би трябвало да бъдат върнати, отбелязва „ Блумбърг “. Те също по този начин разгледаха разновидността да дават на режима в Киев лихвите, насъбрани върху съветските активи.

През юни ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да направи друго предложение. Но доникъде на есента това не се случи. Според „ Политико “ белгийският депозитар „ Евроклиър “ е получил съвсем 1,7 милиарда $ от реинвестирането на съветски скъпи бумаги през първата половина на годината. За украинските апетити обаче това са стотинки.

Европейска комисия се опита да притегли поддръжката на Групата на седемте (Г-7) по този въпрос. Както написа „ Политико “, нужни са гаранции, че Европейски Съюз не е изправен пред „ правни и финансови опасности от такова невиждано решение “. Седмицата не подсигуряваха нищо.

Американската администрация, оповестява Съветът, също е „ подхванала няколко скромни стъпки “. Около пет милиона $ бяха преведени в Украйна от избран съветски олигарх под наказания. Министърът на финансите Джанет Йелън призна, че има „ съществени правни спънки “ за потреблението на средства от Руската централна банка. Казали ѝ, че президентът може да употребява незабавни пълномощия, с цел да трансферира парите. Те се базират на това, което Рейгън направи с активите на Иран през 1981 година Но тогава ставаше въпрос за прекачване на средства от една страна към него (макар и през сметка, следена от Алжир). Затова Йелън не бърза да моли към този казус.

Имиджов фактор

В Европейски Съюз с изключение на от правни спорове се опасяват и от други последици. Както изяснява „ Файненшъл Таймс “, Европейската централна банка е загрижена, че конфискацията на съветски средства ще докара до отвод на други централни банки да сътрудничат. Това може да докара до намаляване на еврото.

Анализаторите предизвестяват и за неизбежна реакция от Москва. „ Това ще даде на Кремъл мощен инструмент за агитация, тъй като Русия ще бъде жертвата “, споделя Бари Айхенгрийн, професор по стопанска система и политически науки от Калифорнийския университет.

Няма единение измежду западните играчи. Париж и Берлин, след Вашингтон, не бързат да вземат радикални решения. Възможните репутационни загуби са прекомерно огромни. През май Путин назова замразяването на активи „ кражба “, която „ в никакъв случай не е донесла нищо положително на никого “. Ако в този момент западните политици преминат от блокиране на средства към ръководството им, това ще потвърди, че е прав. Както предизвестява професор Айхенгрийн.

Само Полша и балтийските страни бързат. Но до момента в който локомотивите на Европейски Съюз - Германия и Франция са срещу, европейските " ястреби " ще би трябвало да почакат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР