На думи Израел е солидарен с Украйна. Но през последните

...
На думи Израел е солидарен с Украйна. Но през последните
Коментари Харесай

Защо Израел е толкова благосклонен към руските олигарси?

На думи Израел е взаимен с Украйна. Но през последните дни в Тел Авив постоянно кацат частни самолети на съветски олигарси, а Израел отхвърля да се включи в глобите против тях. Защо е по този начин благоразположен към съветските богаташи?

Израелският министър председател разгласи тези дни, че страната му ще построи полева болница в Западна Украйна. В филантропично отношение Израел твърдо поддържа Украйна, само че оповестената помощ рискува да остане в сянката на подозренията, че в политическо отношение Израел очевидно не е напълно корав покровител на Киев, отбелязва.

Дилемата с съветските олигарси

Премиерът Нафтали Бенет заобикаля безапелационните рецензии против нападателната война на Русия. Израел не се включи и в интернационалните наказания против Русия и съветските олигарси, което се дължи на първо място на съображения за сигурност, свързани със прилежаща Сирия, където Русия е една от сериозните военни сили.

Вашингтон, най-близкият съдружник на Израел, по никакъв начин не утвърждава неувереното държание на страната. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд съобщи по една от израелските малките екрани следното:

"Всяка народна власт в света би трябвало да се включи в глобите против Путин. Трябва да сложим този режим под напън и да спрем приходите му. Трябва да притиснем и олигарсите в обкръжението на Путин. Затова ние молим Израел да се включи в глобите. Не бива една страна да се трансформира в финален кей за мръсни пари - пари, които финансират войните на Путин. "

От Вашингтон рядко са отправяли толкоз ясна рецензия към Израел. Това вероятно се дължи и на известията, че през последните седмици в Тел Авив постоянно са кацали частни самолети на съветски олигарси - нещо, което в съвсем целия останал свят е невероятно поради глобите.

Но израелската отзивчивост към олигарсите е обвързвана освен с геостратегическите ползи по отношение на Русия. Според организация Асошейтед прес десетки от тези богаташи са с еврейски генезис, а през последните години са получили и израелско поданство. Затова в този момент Израел е изправен пред алтернатива: в случай че се включи в глобите, ще би трябвало да забрани на евреи, а в доста случаи и на израелски раждани, да влизат в страната.

Според финансовия министър Авигдор Либерман сходно нещо е немислимо - в това число и поради историята, обвързвана с гонението на евреите. "Всеки евреин може да откри тук протекция, без значение от своето поданство ", сподели той и добави: "Това важи в още по-голяма степен за тези, които имат израелски паспорт ".

Най-трудният въпрос

Роман Абрамович също има израелски паспорт. Срещу него Англия и Европейски Съюз към този момент оповестиха наказания, само че Израел не се включи в тях. В началото на седмицата Абрамович бил видян на летището в Тел Авив. Твърди се, че в това време е напуснал страната.

Според информация в медиите частните самолети на олигарсите имали право да престояват в Тел Авив единствено за 24 или 48 часа. От израелското външно министерство отхвърлят коментар по въпроса.

В началото на седмицата външният министър Лапид даде обещание: "Израел няма да е мястото, на което ще е допустимо да се заобикалят глобите против Русия, оповестени от Съединени американски щати и останалите западни страни ". Засега обаче не е ясно по какъв начин тъкмо ще става това, в случай че Израел не се включи в интернационалните наказания. Правителството е образувало работна група, която да обясни този въпрос. Но най-трудният гласи: какво да е отношението към съветските олигарси, които имат и израелско поданство?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР