На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на

...
На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на
Коментари Харесай

Росен Христов: Кабинетът на Кирил Петков не е спирал преговорите с „Газпром“, платена е колосална сума за адвокати

На дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на газ, в това число и „Газпром“, само че той е последният вид. Това съобщи пред Българска национална телевизия енергийният министър Росен Христов.

„Още не сме почнали да търсим контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпим всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с опции“, сподели той.

Той разяснява митингите против възобновяване на договарянията с „Газпром“. Министърът съобщи, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните желаят.

„България е демократична страна и всеки има право да изрича мнение и да стачкува, което е доста хубаво. Лошото е, когато тези тематики се употребяват за политически цели – колкото хора стачкуват на площада, десетки пъти повече ме питат по какъв начин ще си отопляват жилищата учебните заведения, лечебните заведения, страната.

Лесно е, когато човек получава заплата на равнище София, да каже, че не му е проблем да заплати по-скъп газ, по-скъп самун. Когато заплатата в страната е неколкостотин лв. и по-голямата част отива за заплащане на битови сметки, не е толкоз елементарно човек да каже „не ме интересува цената“, изясни министърът.

Христов сподели, че кабинетът на Кирил Петков „не е спирал да си приказва с „Газпром“ и разяснява, че има кореспонденция, съгласно която са „водени договаряния, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски съвещания, които да поддържат тези преговори“.

„Обсъждани са изискванията на заплащания, изискванията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на Европейски Съюз във връзка „Газпром“ – могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където „Газпром“ не се съгласява на някакви претенции и от наша страна не е имало различно предложение.

Министърът още веднъж сподели, че Европа не е спряла да купува газ от „Газпром“, а България продължава да купува съветски газ посредством медиатори.

По думите на Росен Христов имаме газ до септември, има от кое място да намерим и до края на годината.

„Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си желаеме, предложения има доста. Проблемът е в доставката. Повечето предложения са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на локални компании, само че цената им е такава, че не ни устройва“.

Вариант да минем напълно на ток няма, съобщи министър Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР