На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на

...
На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Имаме газ до сепетември

На дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на газ, в това число и " Газпром ", само че това е последният вид. Това съобщи в " Денят стартира " енергийният министър Росен Христов.

" Още не сме почнали да търсим контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. това е финален вид, само че не сме ги извървили от листа с варианти. "

Той разяснява митингите против възобновяване на договарянията с " Газпром " и съобщи, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните желаят.

" България е демократична страна и всеки има право да изрича мнение и да стачкува, което е доста хубаво. Лошото е когато тези тематики се употребяват за политически цели - колкото хора стачкуват на площада, десетки пъти повече ме питат по какъв начин ще си отопляват жилищата учебните заведения, лечебните заведения, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на равнище София, да каже, че не му е проблем да заплати по-скъп газ, по-скъп самун. Когато заплатата в страната е няколкостотин лв. и по-голямата част отива за заплащане на битови сметки, не е толкоз елементарно човек да каже " не ме интересува цената ", сподели Христов.

Той съобщи, че кабинетът на Кирил Петков " не е спирал да си приказва с " Газпром " и разяснява, че има кореспонденция, съгласно която са " водени договаряния, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски съвещания, които да поддържа тези договаряния ".

" Обсъждани са изискванията на заплащания, изискванията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на Европейски Съюз във връзка " Газпром " - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където " Газпром " не се съгласяват на някакви претенции и от наша страна не е имало различно предложение.

Министърът още веднъж сподели, че Европа не е спряла да купува газ от " Газпром ", а България продължава да купуваме съветски газ посредством медиатори.

По думите му имаме газ до септември, има и от кое място да намерим до края на годината.

" Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си желаеме - предложения има доста. Проблемът е в доставката. Повчето предложения са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, само че цената им е такава, че не ни устройва ", добави още той.

Към момента дефицитът на газа е към 30% от потреблението или почти колкото упортебява " Топлофикация София ". По думите му в случай че не осигурим доставки на естествени цени би трябвало или някой да заплати голямата сума или да речем София да остане без парно.

" Всички знаят необятно коментираната оферта на Шиниър за седем танкера, имаме доста сходни предложения - най-малко три четири предложения от медиатори. Шиниър е производител, тъй че те са добър източник, тъй като заобикаляме надценката на медиаторите

 

Проблемът на " Булгаргаз " е с оборотните средства - тези 500 млн. недостиг не са загуби, а недостиг, който е нужен за разплащане. Затова на следващия ден на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде провиснал заем от 800 млн. лева на държавното сдружение ", сподели още министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР