На дневен ред е поредната реформа в здравеопазването. Този път

...
На дневен ред е поредната реформа в здравеопазването. Този път
Коментари Харесай

Доктор от Монтанско: Заради новата реформа има опасност да грешим с пациентите

На дневен ред е следващата промяна в опазването на здравето. Този път тя визира персоналните лекари. Идеята е всеки ще може да посещава доктор по желание, записването на час ще става онлайн, а опашките ще останат в историята.
Доктор Виктория Давидова се грижи за към 2 300 души от селата на съвсем цялата община Бойчиновци. Според нея от здравна промяна у нас има потребност, само че е безапелационна, че всеки пациент, би трябвало да си има персонален доктор, а не да отиде при който и когато си изиска или има потребност.
„ Когато познаваме пациента, а ние си познаваме нашите, това несъмнено е в плюс за тях. Много е тежко да гледаш непознати пациенти. Всеки влиза, не го знаеш от кое място идва, не го знаеш с какви болести е, с какво се лекува. Има заплаха ние да сгрешим”, уточни Давидова.
Лекарят добавя и още нещо значимо от практиката си, че персоналните лекари наблюдават и положението на хронично болните пациенти.
„ Ние ги викаме, подканяме, молим ги да дойдат на всеки 3 или 6 месеца на контролни прегледи и по този метод променяме лекуването им при потребност. Ако той не е наш пациент, ние няма да го наблюдаваме. Тоест - една такава промяна мисля, че няма да е в плюс за пациента и ще затрудни нас”, счита медикът.
Жителите на селата припомнят и за различен неуреден проблем - неналичието на аптеки в дребните обитаеми места.
„ Не знам дали в тази посока не би трябвало страната да намерения нещо като филиали и за олекотен режим за отваряне на аптеки, който да е в изгода за такива общини, в които на 20 км да вземем за пример няма аптека. На хората им е доста трудно”, сподели Давидова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР