На днешното заседание на Светия синод, съгласно член 42, алинея

...
На днешното заседание на Светия синод, съгласно член 42, алинея
Коментари Харесай

Избраха Врачанския митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

На днешното съвещание на Светия синод, според член 42, алинея първа от Устава на Българската православна черква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ - Българската патриаршия, единомислещо бе определен Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това сподели пред публицисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на БПЦ-БП. Той посочи, че наместник-председателят на Светия синод ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит.

Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава през днешния ден, с цел да бъде определен наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в идващите четири месеца да управлява църквата, до момента в който бъде определен новият български патриарх.

В послание от през вчерашния ден вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай съобщи: „ Не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя - членовете на Светия синод ".

Само преди няколко дни изпратихме на безконечен покой нашия обичан патриарх и Софийски митрополит Неофит, напомни в обръщението си митрополит Николай. В него той декларира, че " още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон. Едни и същи " специалисти " по църковните въпроси, всред които някогашни разколници и сътрудници на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили общественото пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да " кадруват " идващия български патриарх ".

Няма по какъв начин да разясня изказването на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово персонално предпочитание, и негово виждане, което беше показано и в съвещанието на Светия синод, сподели през днешния ден пред публицистите митрополит Киприан.

Попитан както ще стане, в случай че някой номинира по-късно митрополит Николай, представителят на Светия синод отговори: " Няма по какъв начин да се номинира, защото към този момент той си даде отказ от процедурата за патриаршеския трон ".

На въпрос какво би станало, в случай че и други митрополити се откажат, Старозагорският митрополит съобщи, че всеки има право на свободна воля. Има митрополити, които не отговаряме на изискванията, някои имаме стаж, само че с ненавършена възраст. Има един митрополит, който има навършена възраст, само че няма стаж, изясни митрополит Киприан. 

На уточняващ въпрос дали е дефинитивно, че митрополит Николай няма да взе участие в избора, представителят на Светия синод още веднъж сподели, че той го е декларирал, само че и го е удостоверил в Светия синод. На въпрос на Българска телеграфна агенция какво ще стане, в случай че клирът и миряните пожелаят да повдигнат митрополит Николай, Старозагорският митрополит отговори, че не може да разяснява неща, които не са свързани с него.

Според устава на БПЦ претендентите за патриарх би трябвало да са навършили 50 години и да са били отпред на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима дават отговор на тези условия, като измежду тях е и Пловдивският митрополит Николай.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР