На днешното заседание на Групата на социалистите в ЕП проведохме

...
На днешното заседание на Групата на социалистите в ЕП проведохме
Коментари Харесай

ПЕС иска гаранции, че върховенството на закона в ЕС и Лайен няма да станат заложник на сделка

На днешното съвещание на Групата на социалистите в Екологичен потенциал организирахме диалог с претендента за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и представихме алените линии на нашето семейство по отношение на политиките, които Европейски Съюз ще следва през идващите 5 години. За страдание, през днешния ден не чухме съответен отговор на поставените въпроси, нито съответен ангажимент към социалистите, обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В тази акция социалистите водиха борба за фундаментална смяна в европейските политики и Франс Тимерманс беше лицето на тази смяна. Резултатът от договарянията в Европейския съвет надалеч не ни удовлетворява. На този стадий за нас е значимо да обърнем дебата от елементарни пазарлъци за постове към сериозен диалог за бъдещето на Европейски Съюз, установи Станишев.

През миналите няколко дни участвах в редица подготвителни и координационни срещи на нашата парламентарна група и ПЕС, с цел да очертаем главните цели, които бихме желали да забележим в програмата на новия ръководител на Европейска комисия и от които зависи нашата поддръжка. На днешното чуване сложих голям брой съответни тематики, по които чакаме съответни задължения от Урсула фон дер Лайен, съобщи президентът на ПЕС.

В моето изявление преди всичко сложих въпроса за Социалния дирек – издигането на обществените права наедно с фискалните правила, които сега връзват ръцете на националните държавни управления в обществената сфера и обществените вложения. Превръщането на Социалния дирек в наложителен проект за деяние би представлявал огромната смяна, за която хората ясно гласоподаваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на повсеместен Младежки проект, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена стратегия „ Еразъм “, с съответен бюджет, тъй като за нас инвестицията в хората, изключително младите, е най-хубавата инвестиция. Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на акцията, като първи заместник-председател на Комисията, Тимерманс водеше битка за отстояването на върховенството на закона и беше „ осъден “ за това от Унгария и Полша. Сега претендентът на десните фон дер Лайен разчита на поддръжката на тези държавни управления и техните евродепутати в Парламента. Очакваме гаранции, че върховенството на закона в Европейски Съюз и тя персонално няма да станат пленник на тази договорка. За страдание, през днешния ден не чухме съответен отговор на поставените въпроси, нито съответен ангажимент към социалистите, обобщи Сергей Станишев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР