На днешното си заседание Столичният общински съвет ще решава дали

...
На днешното си заседание Столичният общински съвет ще решава дали
Коментари Харесай

Столичният общински съвет ще гласува продължаването на договорите с "Карат-С"

На днешното си съвещание Столичният общински съвет ще взема решение дали да продължи договорите с " Карат-С " за 15 автобусни линии от градския превоз. Предложението ще се гласоподава за повторно в границите на месец, откакто през май зам.-кметът по превоза Евгени Крусев внесе сходно искане, което обаче не беше признато.

Днешното предложение е за продължение на договорите на компанията за линии 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 123, 204, 306 69,70, 4 и 114. Последната е закрита, само че ще бъде продължена официално, тъй като е включена в пакета съглашението подписано през 2008 година, когато кмет на София бе Бойко Борисов.

Вносителите на отчета са самостоятелният общински консултант Симеон Славчев и Ваня Тагарева от ГЕРБ. Предложението им е договорите да бъдат продължени за период от до 2 години, при цена за километър до 3 лв.. Мотивите им са, че в случай че " Карат-С " не продължи да обслужва линиите, ще се наложи те да бъдат поети от общинското сдружение " Столичен автотранспорт ". То обаче разполага само с 30-годиtни рейсове, което би влошило съществено качеството на услугата.

Със същият претекст през май Евгени Крусев внесе своя отчет, с който искаше продължение на договорите за 11 линии. Такъв бе и мотивcj на някогашният зам.-кмет по превоза Любомир Христов през 2016 година, когато бяха продължени договорите на " Карат-С " за 5 линии от градския превоз.

Ваня Тагарева акцентира и че е дала обещание пред поданици на село Лозен, от кое място минава една от линиите, включени в пакета, качеството на услугата да не бъде влошено. Тя засяга съответно общоселско заседание от 11 юни, проведено от съдружие " Бъдеще за Лозен ".

Представители на организацията изпратиха своя позиция до " Дневник ", в която споделят, че не желаят да бъдат " използвани за лобистки и политически цели ". В позицията им се споделя още, че желаят " спомагателни рейсове по линия 5 в пиковите часове ", " спомагателна автобусна линия от Лозен до София " и " възстановяване на синхрона сред разписанията на метрото и линия 5 ". Тези оферти обаче не попадат в отчета импортиран от Тагарева, която е определена за общински консултант от регион " Панчарево ", в което точно попада селото.

По време на вчерашното разискване в комисията по превоз към Столичния общински съвет Калоян Паргов (БСП) напомни, че притежателят на " Карат-С " Миролюб Столарски попада като донор на 5000 лв. на партия ГЕРБ. Според Прошко Прошков (ДБГ) натискът на бизнеса над локалната власт е " модел, който се препотвърждава към този момент 27 години ".

През 2012 година общинските съветници от ГЕРБ се опълчиха настояването на опозицията прокуратурата да ревизира договорите на Столичната община с " Карат-С " за 16 автобусни линии, като продължаването на 15 от тях ще се гласоподава през днешния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР