На днешното си заседание правителството е решило да поиска прекратяване

...
На днешното си заседание правителството е решило да поиска прекратяване
Коментари Харесай

Правителството официално подкрепи здравния министър срещу доставката на COVID ваксини

На днешното си съвещание държавното управление е решило да изиска преустановяване на контракта с " Pfizer " / " BioNTech " за доставка на ваксини против. Такава ще е на здравния министър Асен Меджидиев по време на съвещанието на Европейския съвет по опазване на здравето на 14 март в Брюксел.

По думите на Меджидиев другият вид е да се съблюдават желанията на страните членки за нужни количества, които да бъдат съответно заявявани от избрана страна с съответен период на валидност и заплащането да се прави след поръчката.

Здравният министър разгласи, че позицията на България е подкрепена от Полша, Румъния и Литва, а се водят диалози и със Словения и Хърватска.

" България няма потребност от повече ваксини. Нашето мнение е, че принудата страните да купуват огромни количества, които да бъдат унищожавани по-късно, е извънредно безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз ", съобщи Меджидиев.

, че България ще бракува нови 2.8 млн. дози ваксини против COVID-19 през тази година. По думите му равнището на имунизиране против ковид в страната е толкоз ниско, че на процедура няма на кого да се слагат бустерни ваксини, а и никой не ги търси.

България регистрира невисок имунизационен обсег от 30.36% от популацията със приключен имунизационен цикъл. През 2023 година в страната предстоят доставки само на ваксини на Pfizer/ BioNTech в размер на 8 354 768 дози. Със свое решение от 17 май 2021 година служебното държавно управление на Стефан Янев утвърди пазаруването на 14 млн. дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech на приблизителна стойност 534 млн. лв.. за 2022 и 2023 година по силата на съглашението сред Европейска комисия и фармацевтичните компании.

Меджидиев осведоми, че през 2022 година България е унищожила над 2 млн. дози ваксини, защото е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите за ваксини и в страната са доставени големи количества, чиито период на валидност е изминал.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР