На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на

...
На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на
Коментари Харесай

26 август 1990 година – датата, която остави отпечатък в съзнанието на цяла България

На днешния ден се означават 33 години от палежа на Партийния дом – едно от най-знаковите събития при започване на прехода. 33 години след събитията в центъра на София в късните часове на 26 август 1990 година, към момента не се знае кои са поръчителите и кои директните причинители на палежа.

Въпреки решението на Народното събрание, Петолъчката от някогашния партиен дом не е отстранена. Активисти на опозицията заплашват да се самозапалят. Ултиматумът изтича в 8 и половина вечерта на 26 август. Площадът е цялостен с хора и тълпата нахлува в постройката. Към среднощ Партийният дом към този момент гори. 

Радио " София " излъчва апел на президента Желю Желев до всички политически сили за възпиране от принуждение. Пожарът дефинитивно е сподавен в 3:18 ч. Напълно изгарят 40 пространства, унищожено и разграбено е имуществото в 94 стаи. Прокуратурата образува Наказателно дело № 53. 

В 5:30 ч. органите на реда скапват Града на истината, зародил след почналите през лятото на 1990 година цивилен митинги. Образувано е наказателно дело.  

Още през 1991 следствието излиза със мнение, че пожарът е дело на " екзалтирани екстремисти “. Обвиняеми са 38 души. Съдът връща делото четири пъти, а през август 1996 година следствието е прекъснато.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР