На днешния ден се навършват 35 години от аварията в

...
На днешния ден се навършват 35 години от аварията в
Коментари Харесай

Чернобил – 35 години от най-тежката авария в историята на човечеството

На днешния ден се навършват 35 години от повредата в в Украйна, напомня организация БГНЕС.
На 26 април 1986 година в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна детонация, провокирала изхвърляне на голямо количество радиоактивни субстанции в атмосферата. Според разнообразни данни на специалисти, вписани в формалните отчети, засегнатият регион е към 160 хиляди квадратни километра.
Зоните, които са най-силно наранени от радиацията, са разграничени на четири. Първата е така наречен неразрешена зона, сложена под управлението на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя обгръща радиус от към 30 км от атомната централа, а локалното население предстои на евакуация. Следват зоните за преселване, където замърсяването също е доста, зона на престояване с право на преселване и зона на престояване с преференциален социално-икономически статус. Градовете Припят и Чернобил са напълно евакуирани.

Пряко наранени от повредата са повече от 2 млн. души, а стотици са умрелите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са пожарникарите, първи пристигнали на мястото на случая и така наречен ликвидатори, които са рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последствията. Действителната вреда обаче няма по какъв начин да бъде оценена, защото няма по какъв начин да бъде оценено и нездравословното влияние и последствията за последващите генерации.
В България популацията също е съществено потърпевшите от радиацията, регистрират специалисти. Основната причина за това са управляващите от тогавашния комунистически режим, които не осведомят навреме за зародилия проблем, а оттова и не са подхванати всички дейности за отбрана на популацията.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР