На днешния ден през 1992 г. започна блокадата на Сараево,

...
На днешния ден през 1992 г. започна блокадата на Сараево,
Коментари Харесай

На днешния ден през 1992 г. започна обсадата на Сараево, продължила 1425 дни

На днешния ден през 1992 година стартира блокадата на Сараево, която продължи 1425 дни, оповестява вестник " Дневни аваз ". По време на обсадата починаха 11 541 жители на Сараево, измежду които 1601 деца.

Изминаха 30 години, откогато на сараевския мост Върбаня със снайперистки изстрел бяха убити Суада Делиберович и Олга Сучич, първите жертви на обсадата на столицата на Босна и Херцеговина, отбелязва сараевският вестник.

Обсадата на Сараево стартира на 5 април 1992 година и завърши на 29 февруари 1996 година Тя продължи 1425 дни или 44 месеца. През това време към 350 000 поданици на града бяха изложени на всекидневен обстрел от бойци от някогашната югославска войска и полувоенни формирования, а по-късно от членове на тогавашната войска на Република Сръбска от позиции, ситуирани на близките хълмове.

Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия осъди на пожизнен затвор Станислав Галич, някогашен пълководец на Сараевско-романийския корпус на армията на Република Сръбска. На 29 години затвор бе наказан и наследникът на Галич отпред на Сараевско-романийския корпус на армията на Република Сръбска Драгомир Милошевич.

За тероризиране на цивилни в Сараево със снайперистки и артилерийски набези на пожизнен затвор бе наказан някогашният президент на Република Сръбска Радован Караджич. На пожизнен затвор бе наказан и командващият армията на Република Сръбска военачалник Ратко Младич.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР