На днешния ден през 1981 г. е показан първият персонален

...
На днешния ден през 1981 г. е показан първият персонален
Коментари Харесай

Първият персонален компютър е IBM PC

На днешния ден през 1981 година е показан първият личен компютър – IBM PC. 

IBM Personal Computer  (PC) е първият личен компютър на IBM. От неговото наименование по-късно  PC  става синоним на всички настолни компютри в света.

IBM PC е създаден в Бока Ратон  (Флорида) под управлението на Дон Естридж.

Това е революционен компютър и във връзка с съставните си елементи, които могат да бъдат закупени и от външни дистрибутори. Първата машина е демонстрирана на 12 август 1981 г., а всеобщото произвеждане стартира шест месеца по-късно.

Още през първия месец на всеобщото произвеждане търсенето е голямо и се разпродават над 200 хиляди компютъра, което количество в началото производителите са планували да доближат за интервал от три години.

Филип Доналд Естридж  (Philip Donald Estridge) е роден на 23 ини 1937 година в Джаксънвил - най-гъсто населеният град в щата Флорида. Той е известен като  Дон Естридж  (Don Estridge) и е водещият  разработчик на оригиналния IBM Personal Computer (PC), по-късно е именуван " бащата на IBM PC ". Неговите решения в забележителна степен са повлияли върху развиването на компютърната промишленост, което пък води до значителен растеж на оборота на пазара на лични компютри и появяването на нови производители на компютри.

Получавайки бакалавърска степен  в региона на електротехниката  в университета на Флорида, Естридж приложил свои познания в армията (при проектирането на радиолокациона система с помощта на електронно-изчислителна машина), в IBM и, по-късно в НАСА, в центъра за галактически полети Годард, до момента в който не дошъл в Бока Ратон (Южна Флорида), през 1969 година.

Преди да оглави екипа от разработчици на IBM PC, той бил водещият управител по създаването на мини компютъра IBM Series/1, само че този план се оказал несполучлив.

Работата на Естридж над IBM PC почнала през 1980 година, след неговото предопределение като началник на подразделението IBM Entry Level Systems (от августа 1983 г. - IBM Entry Systems Division, ESD). Поставена му била задачата да разработи евтин персонален компютър, който би могъл да се конкурира с разработките на Apple Computer, Commodore International и други. Естридж осъзнал, че основаването на рентабилна опция на техните продукти изисква да се употребяват компаненти на външни разработчици на хардуер и програмен продукт. Тази тактика доста се различала от прилагана от  IBM преди него, която разчитала на потреблението на вътрешни запаси при разработките.

Конкурентната цена на първия модел IBM PC - IBM PC 5150, в комбиниране с репутацията на IBM, донесли високи приходи от продажбите на корпоративни и частни клиенти. Естридж бързо се издигнал по служебната стълбица и през 1984 година достигнал по  длъжността вицепрезидент по производството в IBM, контролирайки индустриалните процеси по целия свят. 

Естридж (заедно със своята съпруга Мери Ан) умира на 2 август 1985 година на 48-годишни възраст в авиокатастрофа на интернационалното летище Далас/Форт Уерт. Към момента на неговата гибел, в IBM ESD, което създало IBM PC, PC DOC, PC LAN и TopView, са работили към 10 000 индивида, а продадените IBM PC възлизали на над милион.

 

Стив Джобс е предложил на Естридж  поста на президент на компанията Apple Computer с многомилионна заплата, само че Естридж отклонил предлагането.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР