На днешния ден през 1963 г. официално е открит стадион

...
На днешния ден през 1963 г. официално е открит стадион
Коментари Харесай

Стадион Виваком Арена - Георги Аспарухов чества 55 години

На днешния ден през 1963 година публично е открит стадион "Георги Аспарухов " в София с мач сред ПФК "Левски " (София) и ПФК "Спартак " (Плевен).

През годините спортното оборудване сменя няколко пъти името си. Най-напред е "Левски " (1963-1990 г.), след това става "Георги Аспарухов " (1990-2017 г.). Днес е прочут на ентусиастите с името " Виваком Арена - Георги Аспарухов " , прочут е още и като " Герена " . Стадионът се намира в столичния квартал "Сухата река ". От построяването му през 1963 година е употребен от футболния и спортния клуб "Левски " (София).

Стадион "Георги Аспарухов " е третият в историята стадион на футболен клуб "Левски " (София). В интервала 1936-1949 година тимът играе на личен стадион, наименуван игрище "Левски " (намиращо се върху част от територията на днешния Национален стадион "Васил Левски "). След започването на градежа на новия народен стадион, тимът краткотрайно играе на стадион "Юнак ". През 1952 година на тима е отпуснато ново игрище в софийския квартал "Иван Вазов " (днешен Плувен басейн "Спартак ").

След ново "спортно райониране " на София, на "Левски " е провиснал нов терен за градеж на стадион в кв. "Герена " на V столичен регион (днешен регион Подуяне). През 1960 година клубът публично стартира градеж на третия си стадион. Проектът е дело на арх. Лазар Парашкеванов и се осъществя в продължение на три години с пари от страната. Парашкеванов е непосредствен с лидера на Български аграрни национален съюз (БЗНС) Александър Стамболийски, който му разпорежда проектирането на постройка за централата на съюза в София. След поредност преработвания планът е осъществен в средата на 50-те години. Освен от Български земеделски народен съюз постройката се употребява и от Народната опера. Сред плановете на Парашкеванов са и първите жилищни кооперации в София през 20-те години на ХХ век, както и стадион "Герена ".

Официално стадион "Левски ", известен просто като "Герена " (от тогавашното име на квартала, в който е построен), е открит на 10 март 1963 година с турнирния мач сред "Левски " и "Спартак " (Плевен), приключил при резултат 4:0 за столичани. Стадионът е с тревист терен и има размери 110х80 м, към него има построена лекоатлатическа писта, а на трибуните има пейки за 28 000 седящи места.

Тук "Левски " изиграва и първия си мач от Европейските клубни шампионати, мв който реализира успеха с 6:0 над шведския "Юргорден " в 1/64 край за Купата на европейските първенци на 3 октомври 1965 година.

На 14 февруари 2017 година на формалната интернет страница на клуба е разгласен нов спонсорски контракт за интервал от 6 години, който включва правата върху името на стадиона. Избран е компромисен вид, съчетаващ комерсиалното име на главния спонсор на клуба Vivacom (Българска телекомуникационна компания) - "Vivacom Arena " ( "Виваком Арена "), име, което до този миг е употребявано за ефирен канал на оператора, като се резервира и името на легендата на клуба Георги Аспарухов. За цялата дълготрайност на контракта клубът ще получи 12 милиона лв..

На 23 април 2016 година беше открит напълно новия бранш А на стадион "Георги Аспарухов ". Лентата бе срязана от сина на легендата Георги Аспарухов - Андрей. В същия ден се игра и мач сред "Левски " и "Лудогорец ", който приключи 0:0. Трибуната е с потенциал 6 000 места, коства 11.5 млн. лв.. Капацитетът на стадиона през днешния ден е почти 22 000 места, разграничени в четири бранша. На стадиона има и журналистическа ложа със 130 места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР