На днешния ден през 1959 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва

...
На днешния ден през 1959 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва
Коментари Харесай

Хаваи стават 50-тия щат на САЩ точно преди шестдесет години

На днешния ден през 1959 година президентът Дуайт Айзенхауер подписва изпълнително разпореждане, с което афишира Хаваи (на британски: Hawaii, на хавайски Hawaii) за 50-ти щат на Съединени американски щати, откакто са анексирали Хавайските острови през 1898 година. Политически Хавайските острови образуват 50-я американски щат Хаваи, като се изключи атола Мидуей, който е включен в територията на Съединени американски щати, наречена Малки далечни острови.

Щатът Хаваи е част от по-големия архипелаг на Хавайските острови в Тихия океан. Официалното му название е "щат Алоха ", поради известния локален привет. Населението му е към 1 374 810 души, които живеят върху повърхност от 28 311 кв. километра. Административен център е Хонолулу, който е и най-големият град в този щат. Официални езици в страната са британски и хавайски.

Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми, като локалното население отглежда ананаси, захарна тръстика, кафе и други. Хавайските острови са едни от най-посещаваните туристически места на Земята. Другото име, с което е известна островната група, е Сандвичеви острови. Наречени са по този начин от разкрилият ги на 18 януари 1778 година британски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 година на остров Хавай сред моряците от третата експедиция на Кук и туземците поражда сблъскване, при което Джеймс Кук е погубен.

Островите отстоят на 3000 км (1860 мили) от най-близкия континент, което ги прави най-изолирания архипелаг на Земята.

Островите са извънредно красиво място. Климатът е тропически, дъждовният сезон е от декември до края на март. Лятото е относително топло, междинната температура е към 30 градуса, само че защото влажността на въздуха доближава 70-80%, горещината не се усеща толкоз мощно. Островите не са огромни, тъй че, където и да е, човек постоянно е покрай плажовете. Има две планински вериги, които разхлаждат климата.

Хаваи е един от двата щата (другия е Аризона), които не употребяват лятно часово време. Причина за това е близостта на щата до екватора и дребната разлика в дължината на дните през лятото и зимата.

Хората в Хаваите водят динамичен и забавен живот с помощта на естествените дадености: има благоприятни условия за каране на сърф и кану, плуване, спортуване, планинско катерене и гмуркане. Има голям брой паркове, както и прелестни коралови островчета. Хаваите изобилстват от пеперуди, птици и прелестни екзотични растения.

В Хаваи са снимани доста филми, най-вече свързани със сърфиране, като сериала "Хавайски бряг ", с автентично заглавие North Shore по името на крабрежния регион със същото име на остров Оаху. На Оаху е сниман и сериалът "Изгубени ".

Столица, а също по този начин и максимален град в щата, е Хонолулу. Той е отечество на някогашния президент на Съединени американски щати (2009-2017 г.) - Барак Обама , от Демократическата партия. Той е първият цветнокож в историята, определен на този пост.

Тук са родени и две от най-известните звезди от шоу бизнеса през днешния ден. Никол Кидман (Nicole Mary Kidman), световноизвестната австралийска и американска актриса и носителка на премиите "Оскар ", БАФТА, "Сребърна мечка " и трикратна носителка на премия "Златен глобус ".

Другата е Никол Шерзингер (Nicole Prescovia Elikolani Valiente Scherzinger) - американската певица, танцьорка, манекенка, актриса, известна най-добре като водещата певица на американската R&B група The Pussycat Dolls. И някогашна (може би) другарка на нашето момче Григор Димитров.

В Хонолуло е родена и Катрин Меган Макартър (Katherine Megan McArthur), лекар по океанография, американска астронавтка, летяла в Космоса един път, като член на екипажа на задача STS-125.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР