На днешния ден през 1955 г. Уинстън Чърчил се отказва

...
На днешния ден през 1955 г. Уинстън Чърчил се отказва
Коментари Харесай

Чърчил се отказа от политиката преди 63 години

На днешния ден през 1955 година Уинстън Чърчил се отхвърля от поста министър-председател на Обединеното кралство по здравословни аргументи и завършва политическата си активност, почнала през 1900 година Той остава вечно в историята със своите вдъхновяващи речи по време на Втората международна война, които повдигат духа на нацията. Член на Парламента в продължение на 64 години, той служи в 13 държавни управления, два пъти е и министър-председател (1940 - 1945 и 1951 - 1955). Освен това е офицер в Британската войска, историк, публицист и художник.

Но за българите е спорна персона, а историкът акад. Георги Марков го назовава " най-големият българофоб ".  На 9 октомври 1944 година Чърчил споделя: " Аз храча на българите ". Той е номер 1 измежду българомразците. По самодейност на Чърчил страната ни е бомбардирана по време на Втората международна война. Твърди се, че той е обяснил решението си по този начин: " Аз познавам българите от 30 години. Те са неверен народ, който заслужава да му бъде даден непоколебим урок… София би трябвало да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро ".

Известен е казусът, в който по време на публична среща Чърчил споделя: " Хм, българите ли? Че каква нация са те, щом още си честитят банята! ". Всички се смутили и настанало неудобно безмълвие. Но един от преводачите на българската делегация си го върнал на Чърчил с думите: " Да, сър, правилно е, че ние, българите, си честитим банята, само че вие пък си честитите, когато спите с дамите си! ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР