На днешния ден през 1951 г. в Уолсенд, град-спътник на

...
На днешния ден през 1951 г. в Уолсенд, град-спътник на
Коментари Харесай

Музиката на Стинг е за ума и сърцето на ценителите

На днешния ден през 1951 година в Уолсенд, град-спътник на пристанищния британски град Нюкасъл, е роден британският музикант и артист Гордън Матю Томас Съмнър (Gordon Matthew Thomas Sumner), прочут като Стинг (Sting). Той е главен създател на песните, артист и басист на ню уейв групата „ Полис “ от 1977 до 1984 година, след което стартира независима кариера.

Стинг включва в своята музика детайли на рок, джаз, реге, класическа музика, ню ейдж и уърлдбийт. Той е абсолютно паметна фигура в актуалната музика. Творчеството му е интелектуално, а изпълненията – прецизни и изискани. Текстовете на песните му имат бездънен смисъл. Музиката на Стинг е богата храна за мозъка и сърцето на ценителите. Работи като преподавател по спорт и тъкмо по тази причина намира време за записи на албумите си.

Като независим музикант и член на „ Полис “ получава 17 награди „ Грами “, в това число за ария на годината за „ Every Breath You Take “, 3 награди „ Брит “, по една премия „ Златен глобус “ и „ Еми “ и четири номинации за „ Оскар “ за истинска ария. Като член на „ Полис “ е включен в Залата на славата на рокендрола и има звезда на Холивудската алея на славата за достиженията и приноса си в региона на музиката.

С „ Полис “ Стинг става един от най-продаваните музиканти в света, като независимо и с групата има продадени над 100 милиона записа.

В средата на 70-те години на ХХ век се появява триото „ Полис “ (The Police). Основател на групата е барабанистът Стюарт Коплънд. В началото на 1977 година той среща бас китариста Гордън Съмнър – Стинг. Третият участник е китаристът Хенри Падовани. Първата записана ария е Fall Out.

The Police имат изключително сполучлива кариера, само че в 1984 година пътищата на тримата се разделят.

Стинг си сътрудничи с други музиканти в песни като „ Money for Nothing “ с Дайър Стрейтс, „ Rise & Fall “ с Крейг Дейвид, „ All for Love “ с Брайън Адамс и Род Стюарт, и разпространява пред западната аудитория северноафриканския жанр раи.

Едни от известните шлагери на Стинг са песните „ Поля от злато “ (Fields of Gold) и „ Пустинна роза “ (Desert Rose).

През миналите години сме виждали Стинг и в София, в НДК, през 1996 година. Той е пял и в Несебър (2006 г.), в София – стадион „ Герена “ (2011 г.), в София – Арена Армеец (2017 г.) и в Пловдив, Античен спектакъл (2018 г.).

Любопитно

Стинг живее в Ню Йорк дружно със брачната половинка си, актрисата Труди Стайлър (родена 1954 г.), и шестте си деца.

Стинг е доста добър производител на вино, а виновността му се ценят високо от водещите международни специалисти.

По обучение Стинг е преподавател по британски, две години е работил по специалността си в учебно заведение.

 

Псевдонимът

Съществуват доста версии за това по какъв начин се е появило името Стинг. Самият Стинг към този момент не помни тъкмо по какъв начин е станало това. Най-популярната история гласи, че още до момента в който свирел в групата „ Phoenix Jazzmen “, Стинг обличал раиран суичър в жълто и черно и всички казвали, че наподобява на пчела.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР