На днешния ден, през 1940 година е родено непослушното дете

...
На днешния ден, през 1940 година е родено непослушното дете
Коментари Харесай

Иван Славков - Батето, непослушното дете на социализма, което днес би навършило 83 години

На днешния ден, през 1940 година е родено непослушното дете на социализма - Иван Славков - Батето, шурей на Тодор Живков, основател на модерната българска телевизия, индивидът, трансформирал се в знак на Българския олимпийски комитет. 

Иван Славков е противоречива персона, само че сякаш множеството от българите мощно му симпатизират - той беше бонвиван и през социализма и по-късно, само че беше и индивидът, без който по това време мъчно биха се случили доста неща в публичния ни живот.

Някои ще кажат - да, само че е имал протекциите на Тато, бил е измежду соцелита. Това сигурно е правилно, както е правилно и че доста други са били като него " богопомазани " по това време, само че не са оставили диря като неговата.  

Иван Славков е роден в фамилията на експерта по вътрешни заболявания Борис Славков. Завършва компетентност " Двигатели с вътрешно горене " във ВМЕИ, София.Спортува водна топка като студент в тима на " Септември ", след това е играч в ЦСКА и " Академик " (София), играе в националния тим (1959 – 1964).

През 1966 година, едвам на 25-годишна възраст, остава вдовец, откакто първата му брачна половинка, стюардесата Светла Маринова, умира при катастрофата на аероплан " Ил-18Б " на авиокомпания ТАБСО край Братислава, пътувал по линията София-Прага. От 1967 до 1969 година работи като публицист в икономическия отдел на вестник " Труд " и в " Работническо дело ". Според някои, Славков е бил " офицер на прикритие " (майор), към Първо основно управление на Държавна сигурност.

През 1968 година Иван Славков подписва брак с Людмила Живкова – дъщерята на дългогодишния началник на тоталитарния комунистически режим Тодор Живков, след което прави бърза кариера и от 1972 до 1982 година е общоприет шеф на Българската телевизия. През май 1971 година се ражда синът им Тодор Славков.

По мнение на негови сътрудници, интервалът от 1971 година до 1982 година, когато е общоприет шеф на Българска национална телевизия, е " златен " за публичната телевизия. Славков съумява да прокара нови хрумвания за нов, актуален вид излъчвания в електронната медия, както и да открие втори канал на малкия екран.

След гибелта на Людмила Живкова през 1981 година, Тодор Живков внезапно прекъсва връзките си с Иван Славков, към който и преди този момент се отнася с отрицание, поради разпуснатия му метод на живот. Славков напуска Резиденция " Бояна ", където живее до тогава, и се открива със сина си в жилището си в центъра на София.

В края на 1970-те години Батето е началник в ПФК " Левски ", София.

От 1982 година е ръководител на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 година става доживотен член на Международния олимпийски комитет (МОК). В всякакви интервали е бил член на комисии на МОК – за радио и телевизия, за нови източници на финансиране, по олимпийска взаимност, апартейд и олимпизъм. Заместник-председател е на Организационния комитет на кандидатурите на София за хазаин на зимни олимпийски игри – през 1992 и 1994 г.

През 1995 година е определен за ръководител на Българския футболен съюз. Преизбран е на този пост през май 2001 година, същата година е избран отново и за ръководител на БОК. Професор е по състезателен мениджмънт и обществено ръководство към Киевския университет (Укр), и лекар хонорис идея на Националната спортна академия.

Новото време след 1989 му донася куп главоболия, като в това число е съден за злоупотреби през комунизма и за нелегално владение на оръжие.

В края на 2000 година Иван Славков е оправдан от съда по дело, заведено против него през 1990 година Той е проверяван за злоупотреби, осъществени по време на режима на Тодор Живков, за нелегално притежавано имущество и оръжие.

Следствените органи ревизират и за злоупотреби със сметките на Българския олимпийски комитет. Съдебният развой продължава 5 години.

Според оценките на международните медии през юли 2001 година, по време на конгреса на Международната футболна асоциация в Буенос Айрес Иван Славков изиграва основна роля в акцията по преизбирането на президента на ФИФА Сеп Блатер. 

Тогава Славков прочита публична резолюция, призната от делегатите, с която се показва безрезервната поддръжка за Блатер в разногласието му с представителите на европейските футболни федерации и президента на УЕФА Ленарт Йохансон. 

На 17 октомври 2003 година Славков е препоръчан за медал " Стара планина ", първа степен. Повод за оценката е 80-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет и приносът му за развиването на физическата просвета и спорта. Предложението идва от спортния министър Васил Иванов-Лучано.

Указът на президента за награждаване е публикуван на 23 октомври. През февруари 2004 година Славков е избран отново за член на техническата комисия на Асамблеята на националните олимпийски комитети (АЕНОК) в Атина.

През април 2004 година президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да съставлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на Летните олимпийски интернационалните федерации. 

 

През 2004 година Иван Славков е сниман от скрита камера на телевизия Би Би Си дружно със сърбина Горан Такач в софийския хотел " Радисън ", по време на договаряния с фиктивни лобисти, представящи се за предприемачи от измислената компания " Ню Лондон Венчърс " за обезпечаване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 година

Записът е излъчен на 4 август, 21:00 ч. британско време по предаването на BBC " Панорама ", във кино лентата " Да купиш Игрите ".

На 7 август президентът на МОК Жак Рох афишира, че Комисията по нравственос лишава краткотрайно всички права, привилегии и функционалности на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина.

На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по нравственос към МОК. На 26 ноември 2004 година Изпълкомът на МОК предлага изхвърлянето на Иван Славков, което е утвърдено единомислещо от всичките му 15 члена.

На 7 юли 2005 година на Сесията на МОК в Сингапур, Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет, след скрито гласоподаване, при което за изключването му гласоподават 84 от членовете, 12 - срещу и 5 - въздържали се. 

Иван Славков си отива от този свят след затруднения от пневмония, на 1-ви май 2011 година.

Каквото е да се приказва за Батето, той си остава любим на доста българи.

На българки - също.

Дали и до каква степен е бил отговорен по " олимпийската спекулация ", дали е било по този начин, или е било режисура, не е доста ясно. Времето е единственият съдник. Остават спомените от истинското му възприятие за комизъм и пиперливия му език, мотив за анекдоти до ден сегашен.

Ето някои от незабравимите реплики на Батето:

- Не аз се ожених по сметка за Людмила Живкова, а тя за мен, с цел да получи софийско жителство – нали татко й е от Правец.

- Признавам, че футболът ни е в нокдаун, само че пък страната ни е в нокаут.

(След загубата на националния ни тим по футбол от Чехия с 0:6, 2001 г.) 

-Вие що си губите времето с футбол, бе? Какъв прекрасен " Винпром " имате с ракия и вино, а си трошите краката с топка. Я да се поправите! 

(Към футболистите на Поморие) 

-Канят ме за президент на Левски, тъй като знаят, че единствено аз мога да ги направя първенци. Ама още премислям, тъй като и ЦСКА ме желаят. “ 

-Ще проверявам главно живота на съдиите. Ако схвана, че вземат рушвети, ще им наредя неотложно да почват да разделят с мен, щото ще ги навра в миша дупка. Както може правосъдната система да търпи съдии, които по 10 години да не решат по едно кокошкарско дело и да останат недосегаеми, по този начин и аз ще дам на моите футболни съдии имунитет. Да лапат колкото желаят рушвети, а аз няма да ги окачам, стига да разделят с мен.

-В " Левски " така и така са единствено куци коне. 

-На мен на този шампионат тук най ми харесаха стюардесите. 

-Уволнявам почитателите! 

(Питат го дали ще сменя националния селекционер Пламен Марков) 

-Този човек – Вуцов, не може да бъде отхвърлен от футбола. Каквото реша, това ще върша. Не е той препъникамъкът в българския футбол. 

-Какво висше има в нашето състезание, че да се назовава Висша лига?! 

-Вижте какъв край единствено! Имаше пердах, голове, жълти и червени картони, дузпа. 

(След финала за Купата на България Левски – ЦСКА 2:1, 2005 г.) 

-Писна ми от конгреси! Няма защо да се събираме отново. Знаете, че когато има конгреси, нормално ги спечелвам. 

-Искам в Брестник кебапчетата да порастват по лозята. Говорил съм и със земеделския, и с финансовия министър да лобират пред Бойко Борисов да слее Свети Валентин и Трифон Зарезан. Така от всеки салкъм ще порастват и по две кебапчета. 

-Като стана президент, Народното събрание ще се състои единствено от мен и още един. Няма да харчим пари. Ще бъде единствено един стол и той ще бъде с дистанционно управление.

-Обяснявам на чужденците, че в България " луда крава " няма. Те ме питат по какъв начин по този начин няма. Викам: Ми няма. В България останаха шест крави и аз ги знам поименно. 

-И напишете на следващия ден, кандидатирам се за кмет на София. Да, за София, а не Софиянски. Ще разруша всичко. Бакърджиев бутна мавзолея, аз ще разруша всичко. Ще оставя единствено едно поле и една къща. 

-Не ми говорете за Съединени американски щати! Такава страна за мен не съществува. Аз закрих Съединени американски щати, те към този момент са единствено боен полигон и индустриално дружество. 

-Повече няма да стъпя в Съединени американски щати. Те са едно дружество, а не страна. Пък и ми се върви там толкоз, колкото на американския дипломат в село Лиляче. Нека пристигна тук да ме интервюира, няма да му желая виза. 

(След като Консулската работа на Съединени американски щати в София отхвърли да даде виза на Иван Славков, тъй като той не пожела да се яви на изявление.) 

-Срещу фашистите ми е било най-трудно, просто тъй като не съм се засичал с тях. 

-Единственото място, където нещата не куцат, е футболният съюз. Някои футболисти куцат, само че не и БФС. 

-Аз съм взел участие единствено в три мача в уреждането. Но вие би трябвало да ги следите тия работи, бе! Какви уредени мачове? Гледайте какъв прекрасен резултат – 4:4. А? 

(На въпрос дали има доста уредени мачове у нас.) 

-Ами, по този начин е! Да ви кажа почтено, по-добре че ще ги преведат по сметката на строителната компания, тъй като, в случай че ги преведат по наша сметка, нито пари ще има, нито постройка! 

(На въпрос за това, че УЕФА ще преведе пари за нова постройка на БФС непосредствено в сметката на строителната компания.) 

-Аз съм благополучен! Заминавам, а жена ми остава в България.

-Най-голямата ми горделивост е, че и тази година изтърпях жена си. Това малко ли е? 

-Аз съм удовлетворен от всичко в живота си. Включително и от това, че лежах в пандиза.

-Доброто превозване е постоянно там, където съм. Скучно ми е там, където ме няма. 

В късото видео може да видите спомените на сина на Иван Славков - Тодор Славков за татко му.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР