На днешния ден през 1934 г. в София се ражда

...
На днешния ден през 1934 г. в София се ражда
Коментари Харесай

89 г. от рождението на Татяна Лолова: Градинка в София ще носи името ѝ в нейна чест

На днешния ден през 1934 година в София се ражда една от емблемите на българското кино и спектакъл – великата актриса Татяна Лолова.

Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 година, оставяйки незаличима диря в сърцата на българите и в историята на родното изкуство.

Днес , в 11 ч., в столичния квартал Гео Милев бе направена символичната първа копка, с която започва построяването на „ Градината на Татяна Лолова " , в памет на личността и гения на Царицата на българската комедия, предават от.

Идеята е на кмета на регион Слатина, като в плана са взели участие и хората от квартала. В градинката следва да се построи и дребна сцена, на която децата да могат да играят и да изнасят представления – подробност, който сигурно щеше да се хареса на постоянно усмихнатата Татяна Лолова.

„ Градината на Татяна Лолова “ ще се намира на ул. „ Андрей Николов “ 22, наоколо до мястото, на което е живяла.

В същото време на филмовия фестивал Master оf Art , който стартира в София, Пловдив, Варна и Стара Загора, също ще се уважи паметта на великата актриса. „ Ще отбележим тази дата с кино лентата " Пеещи актьори ".   Татяна Лолова беше муза на този креативен план, в това време се оказа и неин финален креативен план ", описа артистичният шеф на Фестивала Найо Тицин за.

Актрисата е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински генезис, а татко ѝ Желязко Лолов е счетоводител, само че неговият братовчед адаш е прочут сценичен артист в Пловдив.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва дружно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни артисти.

През 1955 – 1956 година играе в Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ в Русе. През 1957 година става първата актриса, публично назначена в новоформираната натрупа на Сатиричния спектакъл, където играе до 1976 година От 1977 - 1989 година е в театър „ София “. И още веднъж в Сатиричния театър (от 1989).

Безкрайно скромна и доброжелателна, Татяна Лолова не крие, че с изключение на на гения си, дължи своята шеметна кариера на положителните хора, които са видели нещо в нея и са й подали ръка.

" Много рано останах без татко. Майка ми също си отиде млада, само че толкоз доста хора са се грижели бащински и майчински за мене, че съм благополучен човек. "
                             

Тя играе на сцената на Театър 199, където означи 10 години на хитовия моноспектакъл „ DUENDE “ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и други, режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: " Старомодна комедия " от Алесей Арбузов и " Нищо не помня " от Артър Милър.

Истинска  обич към живота , безкрайна жизненост и неумолима религия в положителното и в хората – това носеше Татяна Лолова в себе си и това е, с което даряваше публиката си .

Същото ще откриете в галерията, където събрахме най-интересните мисли и послания на Царицата на българската комедия .
 Великите мисли на безконечната усмивка на българската сцена Татяна Лолова  Великите мисли на безконечната усмивка на българската сцена Татяна Лолова  Великите мисли на безконечната усмивка на българската сцена Татяна Лолова  Великите мисли на безконечната усмивка на българската сцена Татяна Лолова
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР