На днешния ден през 1912 г. Ню Мексико (на английски:

...
На днешния ден през 1912 г. Ню Мексико (на английски:
Коментари Харесай

Санта Фе е най-високата щатска столица в САЩ

На днешния ден през 1912 година Ню Мексико (на британски: New Mexico, на испански: Nuevo México, в превод "Ново Мексико ") става 47-я щат на Съединени американски щати. Санта Фе (на испански и британски Santa Fe, в превод от испански "Свещена религия ") е град и столица на щата. Той е с население от над 1 819 046 души, които живеят върху обща повърхност от 315 194 кв. километра.

Санта Фе е учреден през 1607 година и е най-старата столица на щат в Съединени американски щати. Градът е измежду най-предпочитаните туристически дестинации в страната, защото предлага една симбиоза от красива природа, дълга история (според американските представи), културно многообразие и любопитната комбинация от изкуство, музика и добра кухня.

Санта Фе е ситуиран на 2132 метра (7000 фута) надморска височина, което го прави най-високо разположената столица на американски щат от всички 50 столици.

Както и в други градове в Америка, в Санта Фе е изцяло неразрешено пушенето в заведения и на публични места, като даже няма избрани секции за пушачи в тях.

Част от атрактивността на Санта Фе се крие и на това, че градът е ситуиран в полите на планинската верига Сангре де Кристо (Sangre de Cristo). Тази дестинация предлага на туристите красиви естествени гледки и сдържан континентален климат с ясно разграничени сезони.

Централно място в градовете, основани от испанците, и в живота на жителите им, заема централния площад. Площад „ Санта Фе “ е отправната точка на града към всички места, които търсите: всичко стартира и се мери по отношение на него. Ако се огледате, ще забележите какъв брой многообразие има тук – от хора и събития. Тук има продавачи на всевъзможни артикули, мариачи (музиканти, изпълняващи един от най-разпространените жанрове мексиканска национална музика), буритос на ъгъла и доста хора. В северната част на площада пък, в сянката на една от най-старите здания в Съединени американски щати, индианци продават своите изключителни сребърни бижута. Сградата е Губернаторският замък, който е издигнат през 1612 година. На площад „ Санта Фе “ всеки може да похапне по своя джоб и усет, а по-късно да си почине измежду зеленина и голям брой пейки.

В Санта Фе се намира параклисът "Сан Мигел ", най-старата църковна постройка в Съединени американски щати, издигнат през 1610 година.

В източния завършек на площад „ Санта Фе “ е друга една от най-старите католически църкви в Северна Америка – катедралната базилика „ Свети Франциск от Асизи “. През 1598 година францискански монаси идват по тези земите дружно с испанските завоеватели. Архиепископ Лами поръчва построяването на катедралата през 1869 година, което пък продължава повече от 15 години. В църквата се пазят доста религиозни реликви, като потира, употребен от архиепископ Лами, и най-старата скулптура на Дева Мария в Съединени американски щати (Our Lady of Conquistadora). Ежедневно в църквата се правят служби.

Любопитно място за посещаване е дребното населено място София, част от окръг Юниън, в североизточната част на щата Ню Мексико. То е наречено на столицата на България и е учредено през 1911 година от Георги Белчев, Димитър и Иван Костадинови и други, които вземат под аренда земя от щатското държавно управление. Първи на това място се заселва Георги Белчев (1885-1980 г.) от Попово (Търговищка област), който става американски жител през 1908-а. За да притегли хора той разгласява публикация в български вестници, излизащи в Чикаго и Сейнт Луис.

През 1912 година на заседание на жителите е определено името на колонията. Другите обсъждани имена са били Джорджтаун (на името на Георги Белчев и Георги Коларов) и Търново (на името на столицата на Второто българско царство).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР