На днешния ден през 1901 г. президентът на САЩ Теодор

...
На днешния ден през 1901 г. президентът на САЩ Теодор
Коментари Харесай

Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом

На днешния ден през 1901 година президентът на Съединени американски щати Теодор Рузвелт публично преименува Изпълнителния дом на Белия дом.

Теодор Рузвелт (Theodore Roosevelt) (27 октомври 1858 - 6 януари 1919 г.) е бил 25-ият вицепрезидент на Съединени американски щати (1901 г.) и 26-ият президент на Съединени американски щати (1901-1909), като встъпва в служба след покушението против Уилям Маккинли. На 42 години Рузвелт е бил най-младият президент на Съединени американски щати до тогава.

Енергията, страстта, уменията и неподправеното наслаждение, които Рузвелт е влагал в президентството са изключителни. През живота си е бил създател, законотворец, боец, ловджия на наедрял дивеч, посланик, природозащитник, морски запалянко, покровител на мира и модернизатор с прогресивни хрумвания. Заради своите многочислени постижения, поради решаващата роля, която му е отредила ориста той постоянно се смята за един от най-великите американски президенти.

Теодор Рузвелт е пети братовчед на президента Франклин Делано Рузвелт и това ги прави единствените братовчеди, които са били президенти на Съединени американски щати. Франклин Делано Рузвелт (Franklin Delano Roosevelt, 30 януари 1882 - 12 април 1945 г.) е 32-ят президент на Съединени американски щати (1933-1945 г.). Има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази служба. Той е една от главните политически фигури в историята на ХХ век.

Белият дом (The White House) е формалната резиденция на президента на Съединени американски щати. Сегашното наименование на постройката е обещано през 1901 година от президента Теодор Рузвелт, а преди този момент постройката е наричана Президентски замък, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 година президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наименуван Act of Congress, в който дефинира град Вашингтон за столица по следния метод: "...резиденцията на федералното държавно управление ще бъде в окръг, чиято повърхност няма да бъде по-голяма от 10 квадратни благи на крайбрежието на Потомак.... " Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Джордж или Георг Вашингтон (George Washington) е американски военачалник и политик, прочут като първия президент на Съединени американски щати (1789-1797 г.). Той е главнокомандващ на Континенталната войска по време на Американската война за самостоятелност (1775-1783 г.), както и ръководител на Конституционния конвент от 1787 година.

За ролята, която играе в обезпечаването на американската самостоятелност, Джордж Вашингтон е приет от американските държавни управления за една от най-значимите фигури в историята на Съединени американски щати. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят извоюваната власт и по този начин се трансформират в монарси или диктатори, Вашингтон непринудено се отхвърля от нея. Като поставя основите в основаването на най-силната и авторитетна страна в Северна Америка и света, заслужава още приживе почетната купа "баща на нацията ".

Столицата на Съединени американски щати е наречена на него - Уошингтън, окръг Колумбия. Окръг Колумбия е основан с акт на Конгреса от 1790 година и Джордж Вашингтон е в основата му. По това време теренът на бъдещата столица съставлява тресавище и остава такова до XIX век. Столицата е ситуирана на юг, а не покрай огромните градове на север, като компромис при съставянето на конституцията, с цел да се получи поддръжката на южните щати.

Лично президентът Вашингтон дружно с градския проектант Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде издигнат президентският замък. Обявеният конкурс за план е извоюван от Джеймс Хобън. Сградата стартира да се построява през октомври 1792 година, а публично е предадена за потребление през 1800 година.

Първият президент, който я употребява като своя резиденция, е Джон Адамс - вторият (1797-1801 г.) президент на Съединени американски щати. Оттогава до в този момент всяка президентска двойка прави някакви промени в интериора на постройката, защото Белият дом е освен административна постройка, само че и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също по този начин единствената резиденция на президент в света, която е отворена за обществени визити.

По време на съществуването си Белият дом претърпява два пожара - по време на Британско-американската война (1814 г.) и през 1929 година, когато пожар обгръща западното крило.

Вътрешното систематизиране на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман (33-ят президент на Съединени американски щати (1945-1953 г.), който встъпва в служба след гибелта на Франклин Д. Рузвелт). След ремонта непроменени остават единствено външните стени на постройката.

Шестетажната постройка има 132 стаи и 32 бани, 412 порти, 147 прозореца, четири стълбищни кафези и три асансьора. В постройката има условия за забавление, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и други. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в Съединени американски щати.

В Белия дом се организират съвещанията на държавното управление на Съединени американски щати, той е работно място за щаба на президента. За защитата му се грижи United States Secret Service.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР