На днешния ден през 1890 г. Айдахо става 43-я щат

...
На днешния ден през 1890 г. Айдахо става 43-я щат
Коментари Харесай

Айдахо - Щатът на скъпоценните камъни

На днешния ден през 1890 година Айдахо става 43-я щат на Съединени американски щати.

А̀йдахо заема повърхност от 216 632 кв. км (2.28% от територията на САЩ), върху която живеят 1 716 943 индивида (0.72% от популацията на САЩ), а това значи плътност от по 7.9 души/кв. километър. Прякорът на щата е Gem State (Щатът на скъпоценните камъни), тъй като единствено тук (освен в Хималаите) може да се намерят звездни гранати (група минерали, различаващи се по състав, само че имащи аналогична химична формула и идентичен образ на кристалите си). Девизът на щата е "It Is Perpetual " (Той е вечен).

Щатът е ситуиран в северозападната част на Съединени американски щати, на към 550 км източно от крайбрежията на Тихия океан, което разнообразява и климата. На изток Айдахо граничи с щатите Уайоминг и Монтана, на запад - с Орегон и Вашингтон, на юг - с Невада и Юта, а на север - с провинция Британска Колумбия, която е част от прилежаща Канада.

Щатът е богат на потребни изкопаеми, заради което близо 65% от територията му е благосъстоятелност на федералното държавно управление. Добиват се сребро (първо място по рандеман в САЩ), цинк, злато, олово и други.

Икономиката на щата е насочена в селското стопанство. Тук се отглеждат 1/3 от картофите в Съединени американски щати. Едрият рогат добитък (месодайни породи) е второто по значение произвеждане в селското стопанство на щата.

От индустрията най-важно значение има производството на полупроводници и чипове. Тези производства са съсредоточени главно в столицата Бойзи. Фабрики тук имат международни колоси като Micron Technology (единствен производител в Съединени американски щати на DRAM-чипове) и Hewlett-Packard Company - една от най-големите международни корпорации в областта на осведомителните технологии, известна със своите принтери, лични компютри и сървъри. Тя е и четвъртият по величина снабдител на хардуер и услуги в региона на осведомителните технологии.

Най-големият център за поддръжка на Dell, Inc. , измежду най-големите в света за произвеждане, разпространяване и поддръжка на компютри и свързани с тях артикули и услуги, се намира в Туин Фолс.

Idaho National Laboratory (INL), държавната организация за нуклеарни проучвания, добавя високотехнологичния профил на индустрията в Айдахо.

През щата минават сектори от пет междущатски автомагистрали и девет междущатски пътища.

Бойзи, също и Бойси (Boise) е град и столица на щата Айдахо. Основан е през 1863 година. Бойзи е с население от 211 830 поданици. В града е показана третата по величина баска общественост в света и най-голямата в Съединени американски щати с бройка от към 15 000 поданици.

Баските (на баски: Euskaldunak) са етническа група, населяваща основно централните елементи на Северна Испания и най-югозападните области на Франция. Броят на баските в този район е към 2.6 милиона души, като към 2 милиона от тях са в Баската самостоятелна област. Голям брой хора от баски генезис живеят в други елементи на Испания и Франция, както и в Латинска Америка, най-много в Аржентина. Според някои оценки те са над 15 милиона, само че етническата им идентификация е противоречива. Традиционният баски език през днешния ден се приказва от към 1/4 от баските, като и измежду тях е нормална двуезичността (с испански или френски).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР