На днешния ден през 1885 г. в столицата на САЩ

...
На днешния ден през 1885 г. в столицата на САЩ
Коментари Харесай

Преди 133 години издигнаха най-високият монумент в света

На днешния ден през 1885 година в столицата на Съединени американски щати е открит най-високият в света паметник - Вашингтонският обелиск. Той се издига на 169,3 метра и се намира до западната част на парка " Национален мол " във Вашингтон, окръг Колумбия.

Той е най-високата каменна статуя в света. Белият обелиск е издигната по случай годишнина от рождението на Джордж Вашингтон - първия президент на Съединените щати.  
Идеята за построяването му се разисква десетилетия преди този момент. Едва през 1833 година обаче се основава общественост, чиято цел е да набере средствата за изграждане на монумента.

Монументът е по план на Робърт Милс, проектант от Южна Каролина. Изграден е от мрамор, гранит и пясъчник. Строителните работи стартират през 1848 година, само че защото скоро по-късно стартира Американската революция, планът е приключен чак през 1884 година. След войната при строителството е бил употребен различен тип пясъчник. Поради това на към половината височина се вижда разлика в цвета.

Посетителите на Вашингтонският паметник могат да видят и вътрешността на паметника. Той е екипиран с асансьор, който качва гостите до най-високата точка. Оттам се виждат Националният мол, Белият дом, постройката на Конгреса в столицата и паметникът на Ейбрахам Линкълн - първия президент от Републиканската партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР