На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския

...
На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския
Коментари Харесай

144 години от Освобождението на Варна

На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт, Варна е освободена от турско иго.

Заради смисъла си на огромен геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли военачалник Аркадий Столипин връчва заповедта, която персонално взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: " А теперь убирайся из Варньi ".

На идващия ден, 27 юли, с доста цветя, с самун и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на учебното заведение и църквата " Св. Архангел Михаил " в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, защото портите на крепостта били залостени от вътрешната страна. Наложило се съветски бойци да се трансферират през Илдъз табия и след корав диалог с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, отпред с ген. Столипин дошъл по обяд. В църквата бил отслужен признателен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този мотив в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и признателен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито каузи са залегнали в основата на българската нематериалност и държавност.

Варна отбелязва Освобождението си с молебен и концерт

От 09.30 ч. през днешния ден с признателен молебен и полагане на венци ще бъде маркирана 144-тата годишнина от Освобождението на Варна.

Събитието ще се състои в Духовно-просветния център „ Св. Архангел Михаил “ на ул. „ 27 юли “ №9.

От 20.30 ч. на площад „ Независимост “ ще организира концерт с присъединяване на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна и солисти с диригент Петър Тулешков. Програмата включва произведения от Асен Карастоянов, Виктор Райчев, Щраус, Калман, Лехар и Офенбах.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР