На днешния ден през 1876 г. в Тетевенския Балкан при

...
На днешния ден през 1876 г. в Тетевенския Балкан при
Коментари Харесай

Преди 154 г. е убит Георги Бенковски

На днешния ден през 1876 година в Тетевенския Балкан при засада е погубен Георги Бенковски. Бенковски, чието същинско име е Гаврил Груев Хлътев, е съществена фигура в организацията и началник на Априлското въстание в 1876 година в Четвърти революционен окръг.

Революционерът е роден в Копривщица на 21 септември 1843 година, говорел седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той интензивно се включва в подхванатите от българската революционна емиграция дейности по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което само в ръководения от него IV революционен окръг избухва същински, а жестокото му потушаване довежда до оповестяване на Руско-турската освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има през днешния ден България е голяма.

След жестокото потушаване на протеста в Панагюрския район Бенковски и четата му се насочат към Тетевенския балкан, където след изменничество от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от патрон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР