На днешния ден през 1867 г. Торонто (на английски: Toronto)

...
На днешния ден през 1867 г. Торонто (на английски: Toronto)
Коментари Харесай

Торонто – градът с многото най

На днешния ден през 1867 година Торонто (на британски: Toronto) става столица на Онтарио (на британски: Ontario).

Торонто е и най-големият град в североамериканската страна. Населението му е над 2 615 060 души, а в целия метрополис - 5 583 064 души, което го прави петия по величина град в Северна Америка след Мексико Сити, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Градът се намира на северозападния бряг на езерото Онтарио, през което минава границата сред Съединени американски щати и Канада. От другата страна на границата е щата Ню Йорк. Езерото Онтарио е най-малкото и най-долното от групата на Големите езера.

Торонто е огромен интернационален бизнес и финансов център. Също по този начин е финансовата столица на Канада, както и културно, здравно и изследователско средище на на страната. Университетът на Торонто (University of Toronto), най-големият университет в Канада, е учреден през 1827 година. Йоркският университет (York University), също Йорк Юнивърсити или единствено Йорк, третият по величина университет в страната, е учреден през 1959 година и се намира в северозападната част на града. В Торонто се намират и Университетът Райърсън (Ryerson University), OCAD Юнивърсити (Ontario College of Art and Design University) и Университетът Гуелф-Хъмбър.

Фондовата борса в Торонто (основана на 25 октомври 1861 г.) е на седмо място в света по пазарна капитализация. Централните офиси на петте най-големи канадски банки се намират в Торонто.

Торонто е градът с най-голямата българска общественост в Канада, наброяваща сред 15 и 25 хиляди души. В града има три български православни храма (Свети Кирил и Методий, и Свети Георги и Св. Троица), културно-информационен център и няколко български заведения. Те играят ролята и на културно-информационни центрове, където както новодошлите, по този начин и живеещите от доста години могат да придобият потребни контакти и препоръки за живота в Канада. Всяка от трите църкви има и мултифункционална зала в постройката, където се провеждат концерти и празнувания на огромните празници.

Много българи живеят в региона на Пейп енд Данфърт (Pape and Danforth) в по този начин наречения Гръцки квартал (Greek Town).

Торонто е крайната спирка на директната постоянна авиолиния София-Торонто-София. Международното летище "Торонто Пиърсън " е най-натовареното летище в Канада. Разположено е на територията на градовете Мисисага и Торонто. Обслужва региона на Торонто и е главен център за самолетната компания "Еър Канада ", най-голямата в страната. Основана е през 1937 година под името Trans-Canada Airlines. Сегашното си име носи от 1964-а. През 1989 година е приватизирана, а през 2000-та гълтам втората по величина канадска самолетна компания Canadian Airlines и става 12-та по величина на флота в света.

Онта̀рио ( ON ; на британски: Ontario) е най-населената провинция в Канада, както и втората по повърхност след Квебек (Нунавут и Северозападни територии са по-големи, само че не са провинции). Има население от 14 322 757 поданици и обща повърхност от 1 076 395 кв. километра. Тя е ситуирана е в централната част на Канада.

Онтарио е единствената провинция, граничеща с Големите езера: Горно езеро, Хюрън, Ери и Онтария.

Държавен език е британският. Орган на локалната законодателна власт е Народното събрание, избиран посредством общо директно гласоподаване от жителите по мажоритарната система.

Онтарио е водещата промишлена провинция на Канада. Най-големият търговски сътрудник на Онтарио е американският щат Мичиган.

Канада е най-голямата страна в Северна Америка, разпростряла се от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по величина страна в света, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Канада ползва визов режим по отношение на българските жители, приносители на елементарни, дипломатически и служебни паспорти. При пътешестване до там е належащо да притежавате паспортс годност минимум шест месеца след датата на влизане в страната и виза.

Заявления за визи за притежатели на елементарни паспорти се подават и получават посредством канадския изнесен визов център в София . Той работи от 6 август 2013 година и се обитава в постройката на Международната организация по миграция. Официални езици в Канада са британски и френски.

Издаването на визата не е задоволително изискване за влизане в страната. При идването имиграционните управляващи на границата прецизират още един път повода за визитата (гостуване, туризъм, обучение, работа и т.н.)като дефинират периода на престоя, който при посещение и туризъм е най-много шест месеца.

В паспорта ви би трябвало да има най-малко една цяла свободна страница, с цел да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, с изключение на печати от граничен надзор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР