На днешния ден през 1837 г. Мичигън (Michigan)е обявен за

...
На днешния ден през 1837 г. Мичигън (Michigan)е обявен за
Коментари Харесай

Мичиган е единственият щат, който се състои от два полуострова

На днешния ден през 1837 година Мичигън (Michigan)е разгласен за щат на Съединените американски щати.

Мичиган е щат в района на Големите езера и Средния Запад в Съединени американски щати. Регионът на Големите езера в Северна Америка е двунационален канадско-американски район, който включва елементи от осемте американски щата - Илинойс, Индиана, Мичигън, Минесота, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания и Унсконсин, както и канадската провинция Онтарио. Регионът е центриран върху Големите езера и образува присъща историческа, икономическа и културна еднаквост.

Името му идва от думата мишигамаа на езика оджибуе, която значи "голяма вода " или "голямо езеро ". С население от към 10 милиона Мичиган е десетият щат по население и единадесетият по повърхност (250 487 кв. км) в Съединените щати.

Столицата е Лансинг (Lansing) с население към 116 986 индивида. В този град е роден Ървин "Меджик " Джонсън, определян от мнозина експерти и публицисти като най-хубавият баскетболист в историята на играта и сигурно най-универсалният.

Най-големият град е Детройт. Метрополен район Детройт е всред най-населените и огромни метрополитни стопански системи в страната.

Името на Детройт (Detroit) произлиза от едноименната река (на френски Ривиер дю Детроа (Rivière du Détroit), "река на пролива "), която протича сред езерата Сейнт Клеър и Ери. Основан от търговци на кожи през 1701 година, Детройт е знаменит като център на автомобилната индустрия. Детройт е обвързван с канадския град Уиндзър посредством мост и тунел и дружно с него оформя четвъртия максимален метрополис в Северна Америка. Често срещани прякори на града са Motown, Motor City, The D и The 313 (по телефонния код на целия окръг). В Детройт колите от предната страна нямат регистрационни табели. Градът е прочут най-много като "градът на седемте езера ".

Мичиган е единственият щат, който се състои от два полуострова. Долният полуостров е във формата на ръкавица. Горният полуостров (често именуван на британски "the U.P. ") е обособен от Долния полуострав от протока Макинак, осемкилометров канал, който свързва езерото Хюрън с езерото Мичигън. Мостът на Макинак свързва двата полуострова. В Мичиган има още 64980 вътрешни езера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР