На днешния ден през 1824 г. са публикувани резултатите от

...
На днешния ден през 1824 г. са публикувани резултатите от
Коментари Харесай

Първото социологическо допитване е във връзка с президентски избори в САЩ

На днешния ден през 1824 година са оповестени резултатите от първото в света социологическо допитване по отношение на идните президентски избори в Съединени американски щати.

Те са извоювани от  Джон Куинси Адамс (John Quincy Adams) е определен за шестият (1825 – 1829 г.) президент на Съединени американски щати.

Той е наследник на президента Джон Адамс (1797-1801 г.) и първата дама Абигейл Адамс.

Най-важните приноси на Джон Куинси Адамс за американската история са се случили преди и след неговия релативно неефикасен мандат. Преди да стане президент той е един от най-хубавите професионални дипломати в страната.

Като държавен секретар при президента Джеймс Монро (1817-1825 г.) той договаря Трансконтиненталния контракт с Испания и оформя доктрината " Монро " – тези два акта оказват дългогодишно влияние върху политиката на страната. За тези приноси е именуван „ най-влиятелният американски пълководец на XIX век “, а също и „ най-великият държавен секретар в историята на Америка “.

Като конгресмен той става съперник на робството, а откакто става президент, е един от най-важните аболиционисти.  Аболиционизмът (на британски: abolitionism, от на латински: abolitio, отмяна) е политическо придвижване (от края на XVIII и през XIX 19 век) за унищожаване на робството, анулация на търговията с плебеи и освобождението им в Западна Европа и Америка.

Джон Куинси Адамс е държавен секретар в кабинета на Джеймс Монро от 1817 до 1825 година и неговите старания изиграват съществена роля за придобиването на Флорида от Испания, а и за избягването на зависимостта от Англия. Понякога е именуван „ самотният лъв “ поради склонността му да пази своето мнение и нежеланието му да приема известни тези. В последна сметка Монро постоянно се е съобразявал с неговите мнения. Като държавен секретар Адамс води договарянията по контракта Адамс–Онис и оказва помощ да се сътвори доктрината " Монро ", която предизвестява европейските народи да не се месят в делата на Западен Хампшър.

Джон Куинси Адамс взе участие и в изборите за президент през 1820 година, само че получава единствено един електорален глас. Президентът Джеймс Монро на процедура е претендент без конкурент, само че един член на изборната гилдия пуска гласа си за Адамс, с цел да се резервира традицията единственият президент, който да е определен единомислещо, да остане Джордж Вашингтон.

Въпреки че Адамс губи както известния, по този начин и електоралния избор на изборите за президент от 1824 година, никой от останалите претенденти не съумява да си обезпечи болшинство на електоралните гласове и по този метод се стига до такава степен, че президент би трябвало да бъде определен от Конгреса, който за изненада на мнозина избира Адамс, а не неговия конкурент Андрю Джаксън.

Адамс е президент от 4 март 1825 година до 3 март 1829 година. По времето на своя мандат той работи върху развиването на федералната система от пътища, канали, мостове, пожарни и университети. През 1828 година губи изборите за втори мандат точно от Андрю Джаксън.

Вместо да се отдръпна, Адамс печели място в Камарата на представителите като демократ–републиканец и служи като представител от 4 март 1831 година до гибелта си.

 

Любопитно:

Джон Адамс е първият президент, чийто татко е бил президент. Втората двойка татко – наследник е Джордж Буш старши и Джордж У. Буш.
Адамс е първият президент, който носи панталони вместо бричове до колената.
Джон Куинси Адамс е първият американски президент, който дава изявление на жена, само че в същина не е имал доста избор за това. Адамс неведнъж е отказвал претенции за изявленията от Ан Ройъл, първата жена професионален публицист в Съединени американски щати, само че тя подхваща друг метод за осъществяване на нейната цел. Тя научава, че Адамс е обичал да прави голи къпания в реката Потомак всяка заран към 5 часа на зазоряване, тя отива при реката, събира облеклата му и седи върху тях до момента в който той не дава отговор на нейните въпроси.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР