На днешния ден преди 80 години е роден един от

...
На днешния ден преди 80 години е роден един от
Коментари Харесай

Зума за професор Джурджев: Уникален човек и голям лекар

На днешния ден преди 80 години е роден един от най-изтъкнатите пловдивчани от втората половина на ХХ век и началото на новото хилядолетие. Професор Атанас Джурджев сътвори модерната кардиология в Пловдив, два мандата бе ректор на ВМИ, а също така безумно обичаше футбола, Локомотив Пловдив и хард рока. 15 май 2005 година бе един от най-щастливите в живота му. Освен 64-и рожден ден той видя наживо на стадион Българска войска по какъв начин обичаното му Локо е коронясано с шампионската купа. Една сбъдната фантазия.



Един от огромните другари на професор Атанас Джурджев бе легендата на българския футбол и обичания му Локомотив Пловдив Христо Бонев. Двамата се познават още от времето, когато професор Джурджев е млад доктор, а Зума е капитан на националния тим. Докторът непроменяемо е на трибуните на Голямата къща. През годините тази дружба укрепва, като единствено се сменят стадионите от Старото Локо (на Асеновградско шосе), на " Пловдив ", а в последните десетилетия - на Лаута.

" С професор Джурджев ме свързва остаряло другарство. Животът ми се стича по този начин, че срещам и поддържам връзка с доста хора. Категорично мога да заявя, че Наско Джурджев за мен бе един от най-забележителните. Той бе човек в същинския смисъл на думата. Казвам това освен тъй като той бе огромен локомотивец. Истина е, че в живота ни свърза черно-бялата концепция. Когато се касаеше за работа, професорът помагаше на всеки, без значение дали е от Локо, Ботев, ЦСКА и Левски. Не си припомням случай той да е отказал помощ на някого. Към него съм се обръщал и за проблеми на елементарни наши последователи, които са имали кардиологични проблеми. Винаги е бил хуманен и радушен.



За професионализма му като доктор няма какво да приказвам. Не съм експерт в тази област, само че от негови сътрудници знам, че е бил доктор на европейско равнище. Той сътвори модерната кардиология в града. В последните години от живота му на централната естрада сядахме близо един до различен. И там усетих голямото почитание и любов, на които се радваше професор Джурджев ", спомня си Зума.

Малкоизвестен факт е, че през 2005 година професор Атанас Джурджев избавя майката на тогавашния президент на Локомотив Георги Илиев. Венка Илиева минава през няколко столични клиники, само че там не съумяват за смъкват за непрекъснато високото <210> кръвно. Професор Джурджев я приема в клиниката на УМБАЛ " Свети Георги ", която тогава управлява. След двуседмично лекуване Венка Илиева е изписана с индикатори като на авиатор. Професор Джурджев изрично отхвърля хонорар. Георги Илиев се отплаща с екскурзия за мача с ОФК Белград - подарък, който огромният локомотивец не може да откаже.

Професор Атанас Джурджев си отива от този свят на 16 декември 2007 година
Да си спомним с положително за него!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР