На днешния ден преди 74 години ЦСКА печели своята първа

...
На днешния ден преди 74 години ЦСКА печели своята първа
Коментари Харесай

Исторически ден за ЦСКА: Армейците отбелязват 74 години от първата си титла

На днешния ден преди 74 години ЦСКА печели своята първа купа.

Червените, тогава към момента тим на няколко месеца, побеждават на финала Левски и побеждават с първото си значимо отличие.

Във финалния конфликт ЦСКА, който по това време се споделя Септември при ЦДВ, се изправя против сините, които в следствие се трансформират в най-големия състезателен противник на армейците. В първата среща, играна на 5 септември, Левски побеждава с 2:1. Резултатът е открит от Кирил Богданов в 66-та минута, само че Георги Пачеджиев вкарва два бързи гола в 76-та и 79-та минути.

На реванша, който се играе пред цялостен стадион, алените печелят с 3:1, след надвит гол на капитана си Нако Чакмаков, който осъществя безусловно в последните секунди на срещата.
 ЦСКА провежда
ЦСКА провежда " Армейски следобяд " с новите попълнения

" Червените " провеждат нова изненада за почитателите си

Съдия на мача е Стефан Данчев, а ЦСКА излиза в състав Стефан Геренски, Борислав Футеков, Манол Манолов, Димитър Цветков, Никола Алексиев, Нако Чакмаков (капитан), Димитър Миланов, Стойне Минев, Стефан Божков, Никола Божилов и Кирил Богданов.

На стадион " Юнак " две от попаденията за ЦСКА са маркирани от Димитър Миланов. Любопитен факт е, че спортно-техническата подготовка на отбора се води от капитана на тима Нако Чакмаков, а физическата издръжливост - от известния български боксьор Константин Николов - Замората.

След огромния триумф футболистите на ЦСКА са понесени на ръце от изпадналата в възторг многочислена аудитория. Новите герои на България са приветствани по улиците на София, а по-късно демонстрират трофея от балкона на Военния клуб в столицата.

Състав на ЦСКА (Септември при ЦДВ) през 1948 година, извоювал историческа първа купа на ЦСКА: Борислав Футеков, Стефан Божков, Нако Чакмаков, Никола Божилов, Димитър Цветков, Тодор Такев, Джино Александров, Манол Манолов, Стефан Геренски, Стойне Минев, Никола Божилов, Димитър Миланов, Кирил Богданов

За страдание към този момент нито един от тези футболисти не е измежду живите, само че техните имена ще останат записани с огромни и златни букви в историята на ЦСКА и на българския футбол.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР