На днешния ден преди 30 години в Сицилия беше убит

...
На днешния ден преди 30 години в Сицилия беше убит
Коментари Харесай

Атентатът, който пробуди Италия от летаргията на мафията


На днешния ден преди 30 години в Сицилия беше погубен известният герой против мафията Джовани Фалконе. Този атентат вечно промени Италия и я пробуди от летаргията. Хората отхвърлиха да са съучастници на мафията.

Като по знамение Джузепе Констанца оцелява от този атентат. „ Намерили са ме в безсъзнание на задната седалка. Мислели са ме за починал и даже са ми били приготвили ковчег. И тогава съм се събудил “, споделя водачът на Джовани Фалконе.

В деня на атентата той по изключение не е карал - зад кормилото е седял самият Фалконе. Бомбата е била заложена във водосточна тръба под автомагистралата. Взривена е отдалечено – общо 500 кг тротил изравят голям кратер в асфалта, а тази част от автомагистралата е била напряко отнесена. Освен Фалконе умират брачната половинка му и трима бодигардове. Атентатът е дело на сицилианската Коза Ностра.

Протести в цялата страна

Пред дома на Фалконе в Палермо се събират доста хора с негови портрети, фотоси и рисунки, които издигат мирни послания. Протести се организират и на доста други места в страната, хората се засилват.

Преди това не е било по този начин, спомня си кметът на Палермо Леолука Орландо: „ Лицето на мафията бяха корумпирани епископи, мафиотски министри и елементарни хора, които не виждаха, не чуваха и не говореха нищо и се превръщаха в съдружници на мафията, тъй като бяха предпочели да се откажат от свободата и достолепието си “, споделя той.

Второ ликвидиране седмици по-късно

Фалконе не е измежду тях - той реализира забележителни триумфи като ловджия на мафиоти и съумява да изправи стотици от тях на подсъдимата пейка. От средата на 1980-те години той работи като съдия-следовател, а на голям правосъден развой в средата на 1980-те години са произнесени многочислени дългогодишни присъди. Фалконе работи дружно с приятеля си от детските години - арбитър Паоло Борселино, който няколко седмици след покушението на Фалконе също е погубен от сицилианската мафия.

Джовани Фалконе

Тези две убийства трансформират битката против мафията в общонационална задача, а страната като че ли се разсънва от летаргията си. Кметът Орландо, който също е подложен под денонощна полицейска защита, показва 1992 като годината, в която настава поврат във войната против мафията - от изолирана борба на неколцина прокурори, духовници, политици и предприемачи тя се трансформира в битка на целия народ.

Италия приема строги антимафиотски закони, които оказват помощ да бъдат арестувани босовете на сицилианската Коза Ностра, на калабрийската Ндрангета и на неаполитанската Камора. По апела на Фалконе „ Следвай парите “ следователите реконструират пътя на паричните потоци и разкриват схемите за пране на пари.

Мафията не е непобедима

Но и проведената престъпност е станала съвременна: Ндрангетата - най-мощната мафиотска организация - от повече от 15 години към този момент се разплаща в бизнеса си с опиати с биткойни и други различни валути. Новите технологии, с които си служат гангстерите в връзката между тях, улесниха и прехвърлянето на огромни парични суми от незаконна активност, както и тяхното изпиране.

В тази нова метавселена на цифрова действителност мафиотите се усещат вкъщи си. Мафията през днешния ден употребява също и така наречен NFT (Non-Fungible Tokens, незаменими токени), които са неповторими и непроменими и се запаметяват непосредствено в блокчейна. По този метод могат да се трансферират парични суми, без те да бъдат проследявани.

Антимафиотът Маурицио Валоне е оптимист – спомня си по какъв начин преди време Фалконе постоянно е казвал: „ Мафията не е непобедима, тя е човешки фактор. И както всяко нещо, което е дело на хора, има начало и край. “

30 години след гибелта на Джовани Фалконе неговите почитатели са уверени, че мафията ще бъде победена. Въпросът е единствено по кое време.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Невръстните мафиоти на Неапол
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР