На днешния ден преди 27 години България се окичи с

...
На днешния ден преди 27 години България се окичи с
Коментари Харесай

27 години от бронзовите медали на България в САЩ 94

На днешния ден преди 27 години България се окичи с бронзовите медали от Световното състезание в Съединени американски щати. През лятото на 1994 година, когато " Господ „ стана българин”, България взе участие за шести път на международни финали. Всичко това стана допустимо след паметния мач на 17 ноември на стадион Парк де пренс в Париж, когато " Шеневата чета " сложи на колене Франция и си извоюва място на Световните финали. Едва ли има човек, който да не си спомня по какъв начин Емил Костадинов наниза приказен гол във вратата на Бернар Лама, а в този момент в ефира на Българската национална телевизия прозвуча и крилатата фраза, изречена от именития футболен коментатор Николай Колев-Мичмана - „ Господ е българин “.

Другото е история като в приказките - успяхме да запишем най-голямото достижение на българския футбол, класирайки се на полуфинала на международното състезание!

Победата над Гърция с 4:0 в груповата фаза е първата такава въобще, маркирана от „ трикольорите” на международни финали. В осминафиналите националите отстраняват Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в постоянното време и продълженията). На четвърт финала България смаза международния първенец Германия.

На полуфинала против Италия България играе неенергично през първото полувреме и разрешава на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков връща един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат доста стимулирани, само че италианците сполучливо им противодействат. В 70-тата минута Алесандро Костакурта играе с ръка в наказателното поле на Италия, само че френският арбитър Киню не отсъжда дузпа. В последна сметка мачът приключва със загуба за България с 1:2.

На мача за 3-тото място България пада от Швеция с 0:4 и остава на 4-то място в крайното класиране. Останаха, несъмнено, известни подозрения, които 20 години по-късно самият голмайстор на международното Христо Стоичков изрази обществено, а точно, че ФИФА не е разрешила да играем на финала на Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година. И че дейностите на скандалния рефер Жоел Киню, който изцяло преднамерено ни спъна на полуфинала против Италия, са били подредени непосредствено от централата на ФИФА. И по-конкретно тогавашният президент Жоао Хавеланж, някогашният началник на бразилския футбол Рикардо Тейшейра и Сеп Блатер. Това са хората, които ни стопираха да играем край против Бразилия. А не тимът на Италия, показа Христо Стоичков в изявление за бразилския ефирен канал „ Глобо “. Камата има и изцяло разумно пояснение за дейностите на ФИФА. А точно фактът, че край сред Бразилия и България нямаше да провокира подобен интерес, както край сред Бразилия и Италия. Които не бяха спорили за купата от 24 години. Дали е по този начин, единствено Господ знае и тези тримата!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР