На днешния ден преди 140 г. бе подписан Санстефанския мирен

...
На днешния ден преди 140 г. бе подписан Санстефанския мирен
Коментари Харесай

Румен Радев: Санстефанският договор сбъдна мечтата на нашите възрожденци


На днешния ден преди 140 година бе подписан Санстефанския кротичък контракт. Той сбъдна фантазията на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна страна. Този идеал живя единствено няколко месеца, погреба го Берлинският конгрес.

В цяла Европа сантименталният порив на XIX век почина под откосите на трагичния XX век. Но в загатна за пролетта на 1878 година ще остане непреходното българско ентусиазъм. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни битки през април 1876 година с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си на площад „ Народно заседание ” в столицата, където се организира тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България – 3 март, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, това е споменът за братския порив на съветското общество, който потвърди, че православните българи не са сами. Него ние няма да забравим. Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя, тъй като по този начин изисква възприятието за правдивост и нашето лично достолепие. Народът самичък се подвигна на война, написа Достоевски, а хората четяха манифеста и се кръстеха. Тези подиуми, тези усеща са дълбоки и неподвластни на користни политически тълкования. По полетата на Руско-турската война починаха доста воини от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е финален дом, тях ние почитаме като свои герои. 140 години по-късно ние би трябвало да помним нашата история, тъй като другите не не помнят тяхната. Нашата българска историческа сила не е в носталгията по отминало великолепие, а в осъзнаването на цената на свободата - в нашия дълг към мъчениците, които заплатиха цената, в светлия блян за чистата и свята република. Поклон пред падналите за свободата на родината! Да живее България!, приключи словото си президентът Румен Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР