На днешния ден преди 14 години България става член на

...
На днешния ден преди 14 години България става член на
Коментари Харесай

14 години от присъединяването на България към НАТО

На днешния ден преди 14 години България става член на НАТО. Всъщност формалната дата на встъпването ни в Северноатлантическия контракт е 29 март по документи. Но на тази дата българския трибагреник се развява в Брюксел, дружно с флаговете на останалите страни от Алианса.

Но страната ни извървява дълъг път, с цел да стигне до участието си в НАТО. Основен мотор, с цел да се случи това, е външният ни министър по това време Соломон Паси. Мотор и то какъв - на малко Трабантче създадено в Германска демократична република. Паси стана легендарен с неповторимата си кола, на която се возиха президенти, министър ръководители, че и папата за малко.

Членството на България в НАТО се слага за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 година, когато Соломон Паси внася в Народното събрание предложение за присъединение към Северноатлантическия контракт.

След по-малко от месец – на 13 юли 1990 година, с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за определяне на постоянни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и държавни ръководители на Алианса от 6 юли 1990 година

Естествено огромен принос това да се случи имат и двамата президенти на България по това време - Желю Желев и Петър Стоянов, както и няколко министър-председатели и министри.

На 4 април 1991 година в България се основава Атлантическият клуб. Това е първата неправителствена атлантическа асоциация в страна, която не членува в НАТО. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР