На днешния ден празнуват над 300 000 души!Днес да почерпят

...
На днешния ден празнуват над 300 000 души!Днес да почерпят
Коментари Харесай

Днес празнуваме Ивановден

На днешния ден честват над 300 000 души!
Днес да почерпят Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни.

Днешният ден е предназначен от църквата в чест на Св. Йоан Кръстител, индивида, който по този начин буйно проповядва идването на Христос и, употребявайки вода, покръства покаялите се, като по този метод те се пречистват. За смисъла на името Йоан, има доста тълкувания като едни от тях гласят, че то се превежда като „ Благодат Божия “ или „ Бог е милосърден “.
Ивановден е празник на кумството и побратимството. В този ден продължава и обичаят от Йордановден, който е къпане за здраве, поради вярата в чудодейните сили на водата. Характерен бит за празника е общественото „ къпане “ или по-скоро пръскането с вода на младоженците, които са сключили брак преди една година, като това се прави от кума или девера. Къпят се също именниците и младежите, както девойките, които са сгодени.

Важни ястия, които би трябвало да участват на трапезата, са: боб, варено жито, ошав, баница, свински ребра със зеле и печена луканка.

Пожелаваме здраве на всички именици и наздраве!
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР