На днешния ден Православната църква чества един от големите си

...
На днешния ден Православната църква чества един от големите си
Коментари Харесай

Днес е Петдесетница

На днешния ден Православната черква празнува един от огромните си празници – Петдесетница. Празникът се отбелязва на 50-ия ден след Великден и е постоянно в неделя.

На Петдесетница се чества рожденият ден на Христовата черква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята посредством пращането на Светия Дух. Според библейското поверие, на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било цялостно с поклонници, пристигнали за огромния юдейски празник, отдаден на Божието законодателство на планината Синай. Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха дружно с Христос. Внезапно се чул звук, като че ли задухал мощен вятър и извършил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, наподобяващи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и почнали да славят Бога на всички езици, които до тогава не знаели.

Пламъците били забележимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите възпитаници, на които била дадена силата да проповядват Христовото обучение на всички нации. Така били сложени основите на Църквата, по тази причина и празникът Петдесетница се счита за неин рожден ден.

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина,
Всичко за Вашата сватба
а по време на празничното свещенодействие от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg