На днешния ден поглеждаме към една от най-епичните битки в

...
На днешния ден поглеждаме към една от най-епичните битки в
Коментари Харесай

Плевенската епопея

На днешния ден поглеждаме към една от най-епичните борби в руско-турската освободителна война - тази в Плевен . Това е най-кръвопролитното и дълготрайно стълкновение, повратен миг в хода военните дейности. Само месец и половина след рухването на Плевен турското държавно управление моли за мир, напомня.

Панорамата „ Плевенска епопея 1877 година “ е издигната на 10 декември 1977 година, в деня на 100-годишнината от освобождението на града . Тя е направенa да наподобява повдигнатa върху 4 щика, които въплъщават силата на оръжието, донесло свободата. В първите 3 години след нейното разкриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души. Осбовождението на града е показано в четирите зали посредством изразните средства на образните изкуства.

Първият значим миг от Плевенската епопея е идването на Осман Паша. „ Виждайки високите хълмове, той схваща, че градът може да бъде трансфорат в непревземаема цитадела ”, описа екскурзоводът Мариета Кръстева.

Превземайки Плевен, Осман Паша е нападнат от многохилядна съветска войска с поддръжка от румънски войски. Тримесечните боеве са отразени в Панорамната зала на музея.

Неуспехът на съветските сили при трите офанзиви и многочислените жертви постановат смяна в тактиката. По проект и под командване на военачалник Тотлебен стартира тримесечната обсада на града. Изтощена физически, изпълнена с неустановеност и боязън, турската войска пробва пробив на 10 декември, само че с това завършва борбата за Плевен.

Заключителна зала „ Две картини ” показва капитулацията на Осман Паша и зимното прекосяване на Балкана от съветската войска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР